Samtidskunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Samtidskunst (eller nutidskunst) er et begreb, der bruges til at beskrive den kunst (billedkunst), som skabes nu eller af en aktuel generation. Det varierer hvor mange år man tillægger denne aktuelle periode. I museumssammenhænge dækker det ofte over en periode på 20-30 år, men der er eksempler på at det dækker alt efter 1945. I kunsthaller, gallerier og andre ikke-samlende kunstinstitutioner dækker begrebet som regel over et meget kortere tidsrum på ca. 10-15 år.

Modsat den kunsthistoriske tilgang, som inddeler kunsten i mere eller mindre faste epoker, er samtidskunsten altid skiftende. Det, der er samtidskunst nu, vil være noget andet om 30 år. Eksempelvis knytter ’postmodernistisk kunst’ sig primært til et opgør med og ændret syn på modernisme og knytte sig således dels til en specifik periode (fra sen 60'erne og frem) og dels til en kunstnerisk og filosofisk metode udviklet i denne periode. Selvom der er stor sammenfald mellem postmodernistisk kunst og samtidskunst, må den sidste altså tænkes mere inkluderende og åben over for nye metoder og former.

Internationalisme[redigér | redigér wikikode]

Samtidskunsten er præget af en øget international orientering. Selvom der i Danmark også tidligere har været eksempler på kunstnere som har haft en international orientering, ser man blandt de kunstnerne som tog afgang fra de danske akademier i 90’erne og senere en stigning i udstillingsaktiviteten uden for landets grænser. Også flere kunstnere har valgt at læse eller bosætte sig i andre byer, typisk New York, London, Berlin, Frankfurt eller Rom.

Post-medium[redigér | redigér wikikode]

Foruden de traditionelle former som maleri, skulptur og tegning anses i dag video, installationer, digital kunst, lydkunst, performance, interventioner, m.v. som almindelige. Det er også blevet udbredt at kunstnere arbejde på tværs af medier og specifikke teknikker idet, at medium og teknik er blevet sekundært i forhold til den idé, det tema, eller den undersøgelse, som kunstneren realiserer gennem værket.

Man taler også om det "udvidede kunstbegreb" (I forlængelser af Rosalind Krauses tekst "Sculpture in the Expanded Field" 1978), hvor man netop peger på udvidelsen af det felt, som vi opfatter som kunst, og ikke mindst opfattelsen af hvordan den kan møde sit publikum eller tage del i en bredere offentlighed. Denne forandring sker tydeligvis inde for kunstpraksis, og i nogen grad også inden for kunstinstitutionerne.

Samtidskunsten dækker også over følgende begreber

Museer med speciale i samtidskunst[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]