Sauna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Interiør i en sauna
En sauna i Enonkoski, Finland

En sauna (fra finsk: saunominen) er et lille rum eller hus specielt designet til at indeholde et varmt og tørt miljø, hvori man kan sidde helt eller delvis nøgen. Temperaturen i en sauna er over 80° C[kilde mangler]. Dette hjælper en person til at slappe af og til at svede. Nogle mennesker mener at, det at svede kraftigt hjælper til at få fjernet giftstoffer fra kroppen[kilde mangler]. Ud over dette menes det også, at udsættelsen af hud for varme stimulerer produktionen af hvide blodlegemer[kilde mangler] og dermed styrker immunforsvaret.

Oven på ovnen ligger et antal granitskærver. Stenene er med til at holde på varmen. Hvis man ønsker ekstra hurtig varme, kan man smide en smule vand på stenene. Varmen fra stenene får straks vandet til at fordampe. At löyly. En variant er saunagus[kilde mangler].

Grunden til, at dampen får det til at føles varmere, er, at den øgede luftfugtighed giver luften bedre varmeledningsevne. Muligvis skyldes det også, at den øgede luftfugtighed hæmmer svedens fordampning fra kroppens overflade, og derved mindskes nedkølingen af huden.

Varmen kan også reguleres ved at sætte sig højere eller lavere på bænkene.

Varmen får pulsen og stofskiftet til at øges, blodkarrene åbnes, og blodet får frit løb i alle kroppens områder – især hænder og fødder.

Ordet sauna kommer fra finsk, og den finske form for sauna er også den mest velkendte, men mange kulturer har varianter, som er tæt på den finske. Disse er blandt andet den nordamerikanske sweat lodge, den tyrkiske hamam, romernes thermae, mayaernes temescal og den russiske banja. På tysk og nederlandsk kalder offentlige saunaer sig ofte thermen.

Saunaer findes som regel i forbindelse med andre badefaciliteter, som f.eks. en svømmehal, en sportshal eller et fitnesscenter. Den er typisk konstrueret sådan, at flere mennesker kan sidde i den, og dermed kan den også bruges i social sammenhæng. Om folk i saunaen er fuldstændig eller kun delvis nøgne, og om de to køn holdes adskilte eller ikke, afhænger for en stor del af nationale traditioner[kilde mangler]. Generelt er man mest liberal i Skandinavien og Tyskland og mere restriktiv i romanske lande og USA[kilde mangler].

De saunaer, man oplever i Danmark, er alle opvarmet med en elektrisk ovn[kilde mangler]. Nogle saunaentusiaster foretrækker imidlertid en brændefyret saunaovn, hvor duften af røg og det knitrende brænde tilfører saunabadet noget helt specielt.

Hvis temperaturen kommer tæt på eller overstiger de 100 °C, vil det blive fuldstændigt utåleligt at sidde i den[kilde mangler]. Dette kan dog styres ved at kontrollere fugtigheden. De varmeste saunaer i Finland og Sverige har typisk en lav fugtighed. Med dette system kan en person nyde temperaturer på omkring kogepunktet for en kort periode.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: