Sergej Paradsjanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Sergej Paradsjanov

Սերգեյ Փարաջանով.jpg

Personlig information
Født სერგეი (სერგო) ფარაჯანოვი Rediger på Wikidata
9. januar 1924 Rediger på Wikidata
Tbilisi, Georgien Rediger på Wikidata
Død 20. juli 1990 (66 år), 21. juli 1990 (66 år) Rediger på Wikidata
Jerevan, Armenien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Lungekræft Rediger på Wikidata
Gravsted Komitas Pantheon Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Gerasimov-instituttet for kinematografi Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, filminstruktør, manuskriptforfatter, filmklipper Rediger på Wikidata
Kendte værker Ildens heste, Sayat Nova Rediger på Wikidata
Genre Sovetskaja novaja volna Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Sjevtjenkos nationalpris (1991),
Folkets kunstner i den Armenske SSR,
Ukrainske SSR's folkets kunstner,
Nika-prisen (1990) Rediger på Wikidata
Fængslet i Lukjanivskafængslet Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Sergej Paradsjanovs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sergej Iosifovitj Paradsjanov (russisk: Серге́й Ио́сифович Параджа́нов ; armensk: Սերգեյ Փարաջանով (Սարգիս Հովսեփի Փարաջանյան) tr. Sergej Paradzjanov (opr. Sargis Hovsepi Paradzjanjan); georgisk: სერგეი (სერგო) ფარაჯანოვი tr. sergei (sergo) paradjanovi ; ukrainsk: Сергій Йо́сипович Параджа́нов tr. Serhij Jósypovytj Paradzjánov ; født 9. januar 1924 i Tiflis, Georgiske SSR, Sovjetunionen, død 20. juli 1990 i Jerevan, Armenske SSR, Sovjetunionen) var en sovjetisk og armensk filminstruktør og kunstner, der bidrog væsentligt til ukrainsk, armensk og georgisk film.[1] Han opfandt sin egen filmiske stil, der var ude af trit med den ledende socialistisk realistiske stil. Dette, kombineret med hans kontroversielle livsstil og adfærd, førte til at Paradsjanov gentagne gange blev fængslet, og undertrykke hans film.

Selv om han startede professionel filmproduktion i 1954, har Paradsjanov senere forkastet alle sine film fra før 1964 som "skrald". Efter at have instrueret Shadows of Forgotten Ancestors (omdøbt til Wild Horses of Fire af de fleste udenlandske distributører) modtog Paradsjanov international anerkendelse og blev samtidig et mål for kritik fra systemet.

Næsten alle hans filmprojekter og planer mellem 1965 og 1973 blev forbudt, kasseredes eller nedlagt af den sovjetiske filmforvaltning, både de lokale (i Kyiv og Jerevan) og de føderale (Goskino russisk: Госкино СССР) , næsten uden debat, indtil han endelig blev anholdt i slutningen af 1973 anklaget for voldtægt, homoseksualitet og bestikkelse. Han blev fængslet indtil 1977 på trods af en overflod af plederinger om tilgivelse fra forskellige kunstnere.

Selv efter sin løsladelse (han blev arresteret for tredje og sidste gang i 1982) var han persona non grata indenfor sovjetisk film. Først i midten af 1980'erne, hvor det politiske klima begyndte at løsnes, kunne han genoptage sit arbejde som instruktør. Det krævede stadig hjælp fra den indflydelsesrige sovjetisk georgiske skuespiller Dodo Abasjidze (georgisk: დავით(დოდო) აბაშიძე) og andre venner for at få grønt lys for hans sidste spillefilm. Hans helbred var alvorligt svækket efter fire år i arbejdslejr og ni måneders fængsel i Tbilisi. Paradsjanov døde af lungekræft i 1990, på et tidspunkt, hvor hans film blev præsenteret ved udenlandske filmfestivaler.

Sergej Paradsjanov: "Alle ved, at jeg har tre fædrelande. Jeg er født i Georgien, arbejdede i Ukraine, og jeg har tænkt mig at dø i Armenien."

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]