Silikone

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Silikonefugemasse.

Silikone eller silicone (Kemisk Ordbog) er en gruppe kunststoffer som er bestandige over for kemiske påvirkninger. De er siliciumholdige polymerer hvis kemiske formel kan angives som [R2SiO]n, hvor R er organiske grupper (f.eks methyl).

Silikone anvendes blandt andet til kunstige brystimplantater, men er også meget anvendt til at fuge på badeværelser, rundt om vinduer eller andre steder hvor der skal være vandtæt. De fleste typer silikoneholdig fugemasse er svære eller umulige at male på efterfølgende. Disse fugemasser kan være baseret på enten alkohol, oxim, vand eller modificeret silan. Deres egenskaber og anvendelsesområder kan variere.

I industrien har silikone mange forskellige anvendelser. Årsagen hertil ligger i at silikone for det første kan fremstilles i alle fysiske former, men bl.a. også i at silikone kan fremstilles så materialeelasticiteten bliver netop den som er krævet til det givne formål.

Anvendelsen af silikone til beskyttelse af elektroniske apparater begyndte i 1990’erne da mobiltelefoner blev hvermandseje. Silikonebeskyttelse af mobiltelefoner voksede hurtigt til silikonebeskyttelse af bærbare PC'er, digitale kameraer, tablets m.m. I dag kalder man denne type silikoneelektronikbeskyttelse for silikone "covers". Fordelen ved at benytte silikone som materiale til at beskytte elektronik, er at silikone kan fremstilles, så det er langt mere stødabsorberende end plast og metal. Samtidig kan betræk lavet af silikone laves så de beskytter et større område af et givet eletronisk apparat, da de i monteringsøjeblikket kan udvides og og pga. elasticiteten trække sig sammen igen omkring sårbare områder på apparatet. Etuier eller covers af silikone har også den fordel, at silikoneoverfladen generelt har en høj friktion, hvilket giver et bedre greb på apparatet i hånden og forhindrer apparatet i at glide på en glat overflade.

MaterialerStub
Denne artikel om et materiale er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.