Skamby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skamby
Skamby Station med rejsestald tv. Glavendrupstenen
SkambyStation.jpg Glavendrup 3.jpg
Skamby kirke (Nordfyns).JPG
Skamby Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Nordfyns Kommune
Sogn Skamby Sogn
Postnr. 5485 Skamby
Demografi
Skamby by 435[1] (2022)
Kommunen 29.714[1] (2022)
 - Areal 451,57 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.nordfynskommune.dk
Oversigtskort

Skamby er en by på Fyn med 435 indbyggere (2022)[1], beliggende 19 km nordvest for Odense, 6 km nord for Søndersø og 9 km vest for Otterup. Byen hører til Nordfyns Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Skamby ligger i Skamby Sogn. Skamby Kirke ligger i byen.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Skamby & Omegns Borgerforening udgiver "Bladet" 4 gange om året. Skamby Boldklub tilbyder fodbold, og der findes cykelklub, gymnastikforening og håndboldklub i byen.

Skamby Friskole gik konkurs i sommeren 2012 med kun 38 elever.[2] Borgerforeningen har 1. juli 2015 overtaget de tidligere skolebygninger fra kommunen og er ved at indrette dem som multihus.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Glavendrupstenen[redigér | rediger kildetekst]

I Glavendruplunden 2 km sydøst for Skamby står Glavendrupstenen, som indgår i en skibssætning og er den runesten i Danmark, der har den længste inskription på 210 runer. I lunden er der rejst 6 andre mindesten. Borgerforeningen opførte i 2012 en bålhytte, og lunden benyttes til Sankthans-aftener og andre arrangementer.

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Skamby havde station på Nordfyenske Jernbane (1882-1966). I banens storhedstid havde Skamby mange små forretninger, bl.a. købmand, bager, slagter, skomager, cykelsmed, kiosk, sæbehus, bank, posthus, apotek, sygehus og maltgøreri.

Stationsbygningen med rejsestalden, som er meget karakteristisk for denne bane, er bevaret på Stationsvej 2 og i dag indrettet som boliger. For enden af Stationsvej går en markvej, der følger banens tracé mod nordøst halvvejs til Uggerslev.

Skamby Gæstgivergård[redigér | rediger kildetekst]

Skamby Afholdshotel, senere Skamby Hotel, Skamby Kro og Skamby Gæstgivergård, blev opført i 1912 og drevet som kro til 2006. Efter 1945 og frem til 1970'erne var den et af Nordfyns mest populære forlystelsessteder med sang og dans hver weekend. Mange kendte danseorkestre og sangstjerner har optrådt der.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Juel, Heidi (2. august 2012). Skamby: Friskole drejer nøglen om. Fyens Stiftstidende (fyens.dk)

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]