Morud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Morud
Forsamlingshus Havrehedskolen
MorudForsamlingshus.JPG MorudHavrehedskolen.JPG
MorudStation.JPG
Moruds tidligere stationsbygning.
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Nordfyns Kommune
Sogn Vigerslev Sogn
Postnr. 5462 Morud
Demografi
Morud by 1.837[1] (2020)
Kommunen 29.665[1] (2020)
 - Areal 451,57 km²
Oversigtskort

Morud er en byFyn med 1.837 indbyggere (2020)[1], omkranset af skovene omkring den historiske herregård Langesø Slot. Morud ligger 6 km nordvest for bydelen Slukefter i Odense og 6 km nordøst for motorvejsafkørsel 54 (Vissenbjerg) på Fynske Motorvej. Morud hører til Nordfyns Kommune, Region Syddanmark.

Morud er den fjerdestørste by i Nordfyns Kommune efter Otterup, Bogense og Søndersø og den største by i Vigerslev Sogn. Sognet har to kirker, Vigerslev Kirke og Langesø Skovkapel. Præstegården ligger i Morud.

To sekundærruter krydser hinanden i en rundkørsel i Morud: nr. 303 (Rugårdsvej) og nr. 335 (Søndersøvej). Byen har flere regionale busforbindelser, og siden 2013 har Morud haft direkte bybusforbindelse til Odense.

I 2017 åbnede en cykelsti fra Morud til Søndersø, og i 2020 projekteres en cykelsti fra Morud til boligområdet Bredbjerg ved kommunegrænsen til Odense.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Havrehedskolen har 623 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin. Nogle af eleverne går på afdelingen i Veflinge, 5 km nordvest for Morud. Begge afdelinger har SFO og klub.

Morud Idrætsforening udbyder 17 idrætsgrene (2020) og er med sine 2.200 medlemmer kommunens største idrætsforening.

Aktiviteterne foregår i Langesøhallerne midt i Morud og på det omliggende kommunale idrætsanlæg, i Langesøskoven samt på foreningens egne anlæg: kunstgræsbanen, tennisbanerne og Morud Friluftsbad.

I Langesøhallerne drives også fitnesscenter og café, og Morud Forsamlingshus er byens kontor- og kulturfællesskab.

Området har et rigt foreningsliv. Morud Lokalråd blev stiftet i 2000 af 16 frivillige foreninger i Vigerslev Sogn og driver byens hjemmeside, morud.dk.

Morud har Dagli'Brugs med postekspedition, lægehus og to tankstationer, Shell og OK Benzin.

I Morud og omegn findes et varieret udbud af spisesteder og gårdbutikker. I den nordlige udkant af byen ligger Ditlevsdal, Europas største bisonfarm, der ud over restaurant og gårdbutik også rummer den lokale turistinformation. Stedet byder også på overnatningsmuligheder.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Morud betyder oprindeligt "moserydning". Morud er opstået langs Rugaards Landevej (i dag kaldet Rugårdsvej), der som den ældste hovedvej over Fyn kan spores helt tilbage til 1500-tallet. Herregården Langesø Slot nævnes dog første gang helt tilbage i 1415, og den nuværende hovedbygning er opført i 1775.

Med Nordvestfyenske Jernbane mellem Odense og Brenderup (1911-1966) fik Morud sit nuværende centrum omkring Morud Handelshus, hvor Dagli’Brugsen ligger i dag. Efter 2. verdenskrig blev også forbindelsen mod nord og syd forbedret, da Søndersøvej blev anlagt gennem Morud.

Da Havrehedskolen blev bygget i 1955 som sognets centralskole, begyndte den store udbygning af boligområderne omkring Skovvej og senere Plantagevej. Siden årtusindskiftet er byen vokset kraftigt på vestsiden af Søndersøvej omkring Frugthaven, og i de kommende år vil Morud udvide sig mod syd.


Morud og jernbanen (1911-1966)[redigér | redigér wikikode]

Som stationsby lå Morud i begyndelsen af 1900-tallet lige uden for det "læbælte", hvor Odense købstad havde monopol på handel indtil 1920. Så i Morud blomstrede handelen, og der blev efterhånden opført 5 private pakhuse ved stationen. Egnens bær- og frugtavlere opførte i 1941 en andels-frugtsamlecentral, der i 1948 blev suppleret med et pakhus til industrifrugt.

Stationsbygningen er bevaret på Centret 6. Banens tracé er bevaret gennem skoven fra Langesøvej til Idrætsvej, der ligesom vejen Centret er anlagt på banetracéet. Mellem Plantagevænget og Tokkerodvej er tracéet igen bevaret som sti, kaldet Banestien.

Mellem Morud og landsbyen Farstrup 3 km mod nord blev Farstrup Station anlagt på bar mark. Der kom aldrig bebyggelse omkring denne station, men 400 m syd for den var der i 1910 opført et savværk, som benyttede stationen og blev en god kunde hos banen. Savværket udviklede sig til møbelfabrikken Farstrup Furniture.[2] Stationsbygningen i Farstrup er bevaret på Banevej 69 – denne vej er anlagt på banetracéet mellem Farstrup og Veflinge.

Farstrup Station kunne være blevet jernbaneknudepunkt, idet den store jernbanelov fra 1918 indeholdt en bane fra Farstrup via Søndersø til NæsbyNordfyenske Jernbane. Den blev dog skrinlagt som de fleste andre projekter i denne lov.

Nordvestfyenske Jernbane, og dermed også jernbanestationen i Morud, blev nedlagt i 1966.

Kendte personer[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Farstrup: Profil

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]