Morud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Morud
Forsamlingshus Havrehedskolen
MorudForsamlingshus.JPG MorudHavrehedskolen.JPG
MorudStation.JPG
Moruds tidligere stationsbygning.
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto en verden, et land, Morud!
Region Region Syddanmark
Kommune Nordfyns Kommune
Sogn Vigerslev Sogn
Postnr. 5462 Morud
Demografi
Morud by 1.810[1] (2019)
Kommunen 29.693[1] (2019)
 - Areal 451,57 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.nordfynskommune.dk

Morud er en byFyn med 1.810 indbyggere (2019)[1], beliggende 15 km nordvest for Odense, 9 km nord for Vissenbjerg, 7 km sydvest for Søndersø og 19 km sydøst for Bogense. Byen hører til Nordfyns Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Morud er den største by i Vigerslev Sogn. Vigerslev Kirke ligger i landsbyen Vigerslev 4 km nordøst for Morud.

To sekundærruter krydser hinanden i en rundkørsel i Morud: nr. 303 (Rugårdsvej) går øst-vest og nr. 335 (Søndersøvej) går nord-syd.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Havrehedskolen har 623 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin. Nogle af eleverne går på afdelingen i Veflinge, 5 km nordvest for Morud. Begge afdelinger har SFO og klub.

Morud Idrætsforening (MI) har afdelinger for håndbold, volleybold, badminton, krolf, tennis, cykling, fodbold, gymnastik og bridge. De fleste idrætsgrene holder til i Langesø Hallen, svømning i Morud Friluftsbad.

Morud har Dagli'Brugs, postekspedition og lægehus. Morud Forsamlingshus har 3 sale af forskellig størrelse.[2] Forsamlingshuset er i 2018 sat til salg. Morud Lokalråd blev stiftet i 2000 af 16 frivillige foreninger i Vigerslev Sogn og driver byens hjemmeside.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Morud betyder oprindeligt "moserydning".

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Morud havde stationNordvestfyenske Jernbane (1911-66). Byen lå lige uden for det "læbælte", hvor Odense købstad havde monopol på handel indtil 1920, så i Morud blomstrede handelen og der blev efterhånden opført 5 private pakhuse ved stationen. Egnens bær- og frugtavlere opførte i 1941 en andels-frugtsamlecentral, der i 1948 blev suppleret med et pakhus til industrifrugt.

Stationsbygningen er bevaret på Centret 6. Banens tracé er bevaret gennem skoven fra Langesøvej til Idrætsvej, der ligesom vejen Centret er anlagt på banetracéet. Mellem Plantagevænget og Tokkerodvej er tracéet igen bevaret som sti.

Mellem Morud og landsbyen Farstrup 3 km mod nord blev Farstrup Station anlagt på bar mark. Der kom aldrig bebyggelse omkring denne station, men 400 m syd for den var der i 1910 opført et savværk, som benyttede stationen og blev en god kunde hos banen. Savværket udviklede sig til møbelfabrikken Farstrup Furniture.[3] Stationsbygningen i Farstrup er bevaret på Banevej 69 – denne vej er anlagt på banetracéet mellem Farstrup og Veflinge.

Farstrup Station kunne være blevet jernbaneknudepunkt, idet den store jernbanelov fra 1918 indeholdt en bane fra Farstrup via Søndersø til NæsbyNordfyenske Jernbane. Den blev dog skrinlagt som de fleste andre projekter i denne lov.

Kendte personer[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Morud Forsamlingshus
  3. ^ Farstrup: Profil

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]