Sophie Alberti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sophie Alberti

Mathilde Elise Sophie Alberti (19. september 1846 i København17. juni 1947 i København) var en dansk kvindesagsforkæmper.

Sophie Alberti var datter af overretsprokurator Carl Christian Alberti, en kendt Venstrepolitiker, og Albertine Sophie Frederikke Westergaard (1814-1901). Hun var det ældste af fire børn, hvoraf lillebroderen P.A. Alberti er kendt for den svindelskandale, der fældede ham som justitsminister.

I 1874 blev hun medlem af Kvindelig Læseforening, der var stiftet af Sophie Petersen to år tidligere. Sophie Alberti var medlem af foreningens bestyrelse 1878-81 og gjorde sig formandsskabet for foreningen 1891-1929 til sit livsværk. I hendes formandstid steg foreningens medlemstal fra ca. 820 i 1891 til omkring 4.600 i 1918-19, og bogbestanden voksede til ca. 74.000 bind og var ikke begrænset til dansk litteratur. Hun var primus motor for opførelsen af en ny moderne bygning (1910) i Gammel Mønt, tegnet af Ulrik Plesner og Aage Langeland-Mathiesen, der blev et komfortabelt og velbesøgt opholdssted og frirum for det kvindelige publikum.

Foreningsbygningen var unik, idet den også husede det første damehotel i Norden. Det var inspireret af Martha Washington Hotel i New York City, der endnu i dag kun accepterer kvindelige gæster. Alberti har formodentlig set inspirationskilden på en rejse til USA i 1904.

Hun var godt med i det internationale, især nordiske, kvindenetværk, der bl.a. talte Selma Lagerlöf, og nogle af disse forbindelser var foredragsholdere og gæster i bygningen i København, der også fik tiltrukket dramatikeren Henrik Ibsen og fredsforkæmperen Bertha von Suttner.

I 1901 indførte hun amerikaneren Melvil Deweys decimalklassesystem til inddeling af bogbestanden efter emner. Kvindelig Læseforening var således det første bibliotek i Danmark, der brugte det system, der i dag findes i tillempet form på alle landets folkebiblioteker som DK5-systemet.

Hun var også medlem af flere kvindelige valgretsforeninger, kasserer i den kvindelige kunstnersammenslutning Cirklen, stiftet 1897, medstifter af Danske Kvinders Fredsforening i 1906 og i repræsentantskabet for Kvindernes Bygning.

Sophie Alberti modtog i 1926 Fortjenstmedaljen af guld, og blev tre år senere ved sin afgang som forkvinde ærespræsident i Kvindelig Læseforening. Hun blev 100 år gammel og holdt sig mentalt frisk til det sidste.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]