Spændetrøje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En person i spændetrøje med ekstra kæde omkring benene set bagfra.

En spændetrøje er en trøje eller jakke af solidt stof med lange ærmer som kan bindes i kors over brystet eller på ryggen, eller fastgøres til en seng eller stol, sådan at brugerens bevægelser hindres. Spændetrøjer har traditionelt været brugt på urolige fanger og psykiatriske patienter.

Årsagen til at personer har bliver udstyret med spændetrøjer typisk som følge af fare for at de kan skade sig selv eller andre. Spændetrøjer er også meget brugt bland tryllekunstnere, illusionister og "udbryderkonger".

For at en spændetrøje skal fungere effektivt, må den være så lille som mulig. En jakke som er for bred over brystet og armene vil være mulig at komme ud af. Det kan være smertefuldt at være iført spændetrøje over længere perioder. Typisk kan man få hovne albuer og man kan opleve at ens fingre begynder at sove som følge af dårlig blodcirkulation.

Et alternativ til spændetrøjer fiksering på en seng eller bord, hvor et bælte bliver sat om livet på patienten og arme og ben bliver fikseret med læderremme omkring håndled og ankler.