Ministerrat: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
5 bytes fjernet ,  for 2 år siden
m
Smårettelser
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
m (Smårettelser)
 
[[Fil:Berlin - Stadthaus 1.jpg|thumb|200px|Stadthaus i Berlin, der var sæde for Ministerrat fra [[1961]] til [[1990]].]]
'''Ministerrat''', officielt '''Der Ministerrat der Deutschen Demokratischen Republik''', var den [[udøvende magt]] og dermed [[regering]]en i [[DDR]] fra [[november]] [[1950]] til [[Tysklands genforening]] [[3. oktober]] [[1990]]. Oprindeligt bestod Ministerrat af 18 medlemmer, men fra [[1989]] var der 44 medlemmer.
 
Rådet blev ledet af en formand, svarende til en [[premierminister]], der sammen med to stedfortrædende viceformænd og yderligere ni stedfortrædende formænd udgjorde rådets [[præsidium]]. Præsidiet forberedte alle beslutninger i samråd med de ansvarlige departementer i [[centralkomité]]en for [[Sozialistische Einheitspartei Deutschlands]] og særligt med centralkomitéens [[politbureau]]. Præsidiet holdt ugentlige møder onsdag – dagen efter møderne i politbureauet om tirsdagen. Centralkomitéens medlemmer kunne give instruktioner til ministrene om nødvendigt.
 
Frem til [[die Wende]] i efteråret [[1989]] var de to stedfortrædende viceformænd [[Werner Krolikowski]] og [[Alfred Neumann]], der begge var medlemmer af politbureauet i SED. De øvrige medlememrmedlemmer talte lederne af de fire allierede partier (blokpartierne), formanden for Staatliche Plankommission og præsidenten for Staatsbank der DDR samt nogle statssekretærer, der som regel var kontorchefer for rådet. Alle medlemmer af Ministerrat blev valgt af DDR's parlament, [[Volkskammer]], for en periode af fem år.
 
Ministerrat havde sæde i [[Preußischer Landtag]] fra [[1950]] til [[1953]], men rykkede i [[1961]] ind i det tidligere rådhus, Stadthaus. Her havde rådet sæde frem til dets nedlæggelse i forbindelse med genforeningen i 1990.
* [[Hans Modrow]] (13. november 1989 – 11. april 1990), SED
* [[Lothar de Maizière]] (12. april 1990 – 2. oktober 1990), [[CDU]]
 
{{autoritetsdata}}
 
40.178

redigeringer

Navigationsmenu