Palmeolie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Hjart, fjerner ændringer fra 85.200.216.126 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
No edit summary
Tags: Tilbagerullet Visuel redigering
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Huile de palme biologique 350g.jpg|thumb|Palmeolie blok, som viser den lysere farve, som kommer ved kogning]]
'''Palmeolie''' er en spiselig [[Vegetabilsk fedtstof og olie|vegetabilsk olie]] udvundet fra frugtkødet fra [[oliepalme]]r, primært fra den afrikanske oliepalme ([[Elaeis guineensis]]) og i nogle tilfælde fra den amerikanske oliepalme ([[Elaeis oleifera]]) og maripa-palmen ([[Attalea maripa]]).


Palmeolie er naturlig rødlig i farven, grundet det høje indhold af [[betakaroten]]. Det er ikke at forveksle med [[palmekerneolie]], udvundet fra kernen af samme frugt eller [[kokosolie]] udvundet fra kernen af kokospalmen ([[Cocos nucifera]]). De er forskellige i farven (rå palmekerneolie mangler [[Karotin|karotiner]] og er ikke rødlig). Forskel i [[mættet fedt]]indhold: Palmefrugtkødets olie er 49% mættet, mens palmekerneolie og kokosolie er hhv. 81% og 86% mættet fedt.

Sammen med kokosolie, er palmeolie en af de få højt mættede vegetabilske fedtsyrer og er tyktflydende/fast ved stuetemperatur.


Palmeolie er ofte brugt som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte [[Afrika]], [[Sydøstasien]] og dele af [[Brasilien]]. Anvendelsen i den kommercielle madvareindustri og andre dele af verden er stort på grund af den lave pris og den høje oliesyrestabilitet ([[Mættet fedt|mættet]]) af det raffinerede produkt ved stegning.
Palmeolie er ofte brugt som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte [[Afrika]], [[Sydøstasien]] og dele af [[Brasilien]]. Anvendelsen i den kommercielle madvareindustri og andre dele af verden er stort på grund af den lave pris og den høje oliesyrestabilitet ([[Mættet fedt|mættet]]) af det raffinerede produkt ved stegning.

Versionen fra 7. jan. 2021, 10:10


Palmeolie er ofte brugt som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte Afrika, Sydøstasien og dele af Brasilien. Anvendelsen i den kommercielle madvareindustri og andre dele af verden er stort på grund af den lave pris og den høje oliesyrestabilitet (mættet) af det raffinerede produkt ved stegning.

Anvendelsen af palmeolie i madvarer har vakt bekymring hos miljøaktivister. Det høje udbytte af træerne har sat gang i større dyrkning, som har ledt til rydning af skove i dele af Indonesien og Malaysia, for at gøre plads til oliepalme monokultur. Det har resulteret i betydelige tab af naturareal til orangutangen, hvor begge arter er truet; specielt sumatra-orangutangen er blevet udnævnt til meget truet. I 2004 blev RSPO stiftet, for at arbejde sammen med palmeolieindustrien vedrørende disse bekymringer. Derudover blev der som svar på rydning af skove, lavet en lov af regeringen i Malaysia, om at opretholde mindst halvdelen af nationens land dækket af skov.[1]

Historie

Oilepalme (Elaeis guineensis)

Menneskets brug af palmeolie kan dateres tilbage til 5.000 år siden; i sidste del af 1800-tallet opdagede arkæologer en masse, de fandt i en grotte på Abydos som var tilbage fra 3.000 å.f.kr. Man mener at handelsmænd bragte palmeolie til Egypten.

Palmeolie fra E. guineensis har længe været kendt i de vestlige og centrale dele af afrikanske lande, og er ofte brugt som stegeolie. Europæiske handelsmænd, der handlede med det vestlige Afrika, købte ofte palmeolie til stegning i Europa.

Palmeolie blev meget efterspurgt af britiske handelsmænd til anvendelse som smørelse for maskiner under den industrielle revolution.

Palmeolie er grundstenen i sæbeprodukter, såsom Lever Brothers' (nu Unilever) "Sunlight" sæbe, og det amerikanske mærke Palmolive.

Omkring 1870 var palmeolie den primære eksportvare i nogle afrikanske lande, såsom Ghana og Nigeria, selvom det blev overgået af kakao i 1880'erne.

Opbygning

Fedtsyrer

Hovedartikel: Fedtsyre

Palmeolie er som alt andet fedt, opbygget af fedtsyrer, esterificeret med glycerin. Palmeolie har en specielt høj koncentration af mættet fedt, specielt af den 16-carbon mættede fedtsyre palmitinsyre, deraf navnet. Monoumættet organisk syre er også den største bestanddel i palmeolie. Uraffineret palmeolie er den største kilde til tocotrienol, del af vitamin E-familien.

Den omtrentlige koncentration af fedtsyre i palmeolie:

Fedtsyre indhold i palmeolie
Type fedtsyre procent
Myristin mættet C14
  
1.0%
Palmitin mættet C16
  
43.5%
Stearin mættet C18
  
4.3%
Olie monoumættet C18
  
36.6%
Linol flerumættet C18
  
9.1%
Andre/Ukendte
  
5.5%
sort: Mættet; grå: Monoumættet; blå: Flerumættet

Karotener

Rød palmeolie er rigt på karoten, såsom alfa-karoten, beta-karoten og lycopen, hvilket giver den karakteristiske mørkerøde farve.

Eksterne kilder og henvisninger