London: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: tl:Greater London
Hqb (diskussion | bidrag)
Linje 98: Linje 98:
* [[Imperial War Museum]]
* [[Imperial War Museum]]
* [[Kew Gardens]]
* [[Kew Gardens]]
* [[The London Eye]]
* [[London Eye]]
* [[Madame Tussaud's]]
* [[Madame Tussaud's]]
* [[Museum of London]]
* [[Museum of London]]

Versionen fra 16. jun. 2007, 12:22

London
Londons byvåben Londons Tower Bridge
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Borgmester Kevin Livingstone
Del af Storbritannien England
Region Greater London
Distrikter Indre by og 32 bydele
Grundlagt af romerne omkring år 47
Demografi
City of London 9.200 (2005)
 - Areal 2,6 km²
 - Befolknings­tæthed 3.172 pr. km²
Greater London ca. 8.500.000
 - Areal 1.579 km²
 - Befolknings­tæthed 4.761 pr. km²
Metroregion 12-14 millioner
Andet
Tidszone UTC 0
Højde m.o.h. 24 m
Hjemmeside www.london.gov.uk
Westminster Bridge
Londons beliggenhed i England
Skabelon:Koord

London er hovedstaden i Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland og er geografisk placeret på den sydlige del af øen Storbritannien i området England. Det har været en betydningsfuld by i omkring 2000 år. Byen er i dag et af de vigtigste finans- og handelscentre i verden,[1] og byens alsidige betydning udfolder sig inden for politik, kultur, uddannelse, underholdning, medier, mode og kunst og bidrager alt sammen til dets status som en af verdens vigtigste byer.

London er den største by og metropol i Den Europæiske Union, med hele 14 mio. i "greater London" og 8 mio. i selve byen. Befolkningen er yderst kosmopolitisk og sammensat af en lang række af folk, kulturer og religioner, som taler over 300 forskellige sprog. Borgere i London bliver omtalt som Londoners.

London er et internationalt transportcentrum med fem store internationale lufthavne. Den er det største luftfartscentrum i verden, [2] og hovedlufthavnen, Heathrow er den lufthavn i verden der transporterer flest internationale passagerer. [3]

London er en kæmpe turistmål - der tæller verdenskendte seværdigheder som Houses of Parliament, Tower Bridge, Tower of London, Westminster Abbey, Buckingham Palace og London Eye, desuden tæller det berømte institutioner som British Museum og National Gallery.

Londons afgrænsning

Området

I dag henviser "London" til området kendt som Greater London. I hjertet af bysammensmeltningen findes den gamle by, City of London som historisk set var hele byen. Borgere i London kalder simpelthen City of London for the City eller bare Square Mile. Hovedstadsområdet "London" voksede betydeligt under den Viktorianske æra og igen i mellemkrigstiden. Udvidelsen stagnerede i 1940’erne under 2. verdenskrig og Green Belt-lovgivningen og har været stort set statisk siden.

Status

Hele London med forstæder kan geografisk klassificeret som en "by", men politisk kan den ikke. Officielt består London af to mindre sammensmeltede byer: City of London og City of Westminster.

I modsætning til mange andre hovedstæder er Londons status som Storbritanniens hovedstad aldrig blevet officielt bekræftet – ved lov eller i skreven form. Dens position som hovedstad har udviklet sig ved naturlig skik og brug, hvilket gør dens faktiske status som hovedstad til en del af Storbritaniens uskrevne forfatning.

Geografi og klima

Stor London dækker et område på 1.579 km2 og er en af verdens største byer arealmæssigt. Dens mest karrakteristiske geografiske træk er floden Themsen (eng: Thames), en sejlbar flod, som deler byen i to fra sydvest til øst. Thames Valley er en flodseng omgivet af bølgede bakkedrag som Parliament Hill og Primrose Hill. Disse bakker var ikke nogen hindring for byens udvikling som en havn på nordsiden af flodbanken, og derfor er byen groft sagt rund.

Themsen var engang en meget bredere, mere lavvandet og en flod med store marskområder. Den er i stort omfang blevet dæmmet op, og mange af dens bifloder flyder nu under gaderne i byen. Themsen er en tidevandsflod, og London er sårbar overfor oversvømmelser.[4] Truslen for oversvømmelser er steget over årene på grund af et langsomt, men støt stigende tidevand af den årsag, at England langsomt 'vipper' (stiger i nord og falder i syd) forårsaget af en landhævning. I 1974 begyndte man et stort projekt, Thames Barrier, for at opdæmme floden ved Woolwich for at forebygge denne trussel, men en betydelig større dæmning er nødvendig længere nede af strømmen i nær fremtid.

Floden Themsen gennemskærer London, med London Eye til venstre

London har tempereret klima med regelmæssig men generelt lavt nedbør gennem hele året. Den varmeste måned er juli med en gennemsnitstemperatur ved Greenwich på 13,6 grader C til 22,8 grader C. Den koldeste måned er januar med en gennemsnitsteperatur på 2,4 grader C til 7,8 grader C. Gennemsnitlig årlig nedbør er 583,6 mm, med februar som den årligt tørreste måned. [5] Sne er sjældent forekommende, især fordi varme fra byen kan hæve tempeaturen i London med 5 grader C i forhold til omkringliggende områder om vinteren.

Distrikter

Londons enorme omfang bliver ofte omtalt ved en stor mængde distriktsnavne (for eksempel Bloomsbury, Mayfair, Whitechapel). Disse er for det meste uformelle betegnelser som er blevet almindelige efterhånden. De henviser hver især til en bydel med dets egne karrakteristika, men der er ingen officiel afgrænsning (de overlapper endda hinanden). Et område i London, som har er strengt afgrænset, er City of London (normalt bare kaldt The City), der er Europas største finanscenter, kaldet central business district (CBD). The City har egen administration og grænser, hvilket giver bydelen en særegen status som det eneste fuldstændig selvstyrende distrikt i London. Londons andet finansielle centrum er Docklands området, i den østlige bydel, som er domineret af Canary Wharf komplekset, mens mange andre selskaber er beliggende i City of Westminster, som huser Storbritanniens nationale parlament.

West End (eller Theatreland) er Londons underholdnings- og butiksdistrikt, omkring Oxford Street, Leicester Square, Covent Garden og Piccadilly Circus, som også fungerer som turistmagnet. Området West London er kendt for sine fashionable og dyre beboelseskvarterer som for eksempel Notting Hill, Kensington og Chelsea - hvor ejendomme sælges for et gennemsnitligt beløb på £5.000.000.

Samtidig er den østlige del af London, East End, som er området omkring den oprindelige havn, kendt for sin store immigrant befolkning, og for at være et af de fattigste kvarterer i London. Det var i det omkringliggende East London man så meget af den tidlige industrielle udvikling; nu bliver meget af de tidligere bebyggede områder videreudviklet, inklusiv områder langs Themsen (Thames Gateway) og op langs Lower Lea Valley, som bliver udbygget til den Olympiske Park til Olympiaden i 2012. North London og South London er en uformel opdeling af floden Themsen, men områderne kan være varierende.

Bebyggede områder

Den såkaldte Gherkin rummer forsikringsselskabet Swiss Re's hovedsæde. Bygningen er Londons sjettehøjeste bygning

Befolkningstætheden varierer i London. I centrum er antallet af arbejdspladser meget højt, og i indre London er antallet af beboerantallet meget højt, og i forstæderne er der generelt lavere befolkningstæthed. I de tæt befolkede områder opnås koncentrationen ved mellmstørrelse-bygninger; højhuse er sjældnere, selv i kontorkvarterer. Derfor skiller skyskrabere som ’’Gherkin’’ (se foto til højre), Tower 42 og One Canada Square sig ud, både på grund af deres højde og på grund af deres relative sjældenhed.

Historie

Uddybende artikel: Londons historie

Oprindelig var London en keltisk by, som erobredes af romerne, der kaldte byen Londinium og brugte den som havneby ved Themsen. Themsen skærer gennem byen og deler den i nord og syd. I dag kan Themsen krydses ved mange tunneler og broer, hvoraf den mest berømte er Tower Bridge.

London blev i 1665-66 hærget af et voldsomt udbrud af pest, som krævede mere end 100.000 dødsofre. Pesten blev i 1666 efterfulgt af en storbrand, der ødelagde op imod 80 procent af byen.

Borgmesteren i London er Ken Livingstone. Indbyggerne i byen når op på et tal over 7.172.000 mennesker. I 2001 blev de etniske grupper talt til følgende: 71 procent hvide, 10 procent indere eller pakistanere, 5 procent sorte afrikanere. 5 procent sorte caribiere, 3 procent blandede racer og 1 procent kinesere. Den største religiøse gruppe er de kristne (58 procent) og dem uden en religion (16 procent).

I London findes fem lufthavne: London City Airport, Heathrow, Gatwick, Luton og Stansted. Den offentlige transport i London foregår i stor udstrækning med undergrundsbanen, the London Underground, også kaldet "the Tube". De røde dobbeltdækkerbusser er også almindelige i gadebilledet, sammen med de sorte taxier.

Havnen er også en af verdens største med en samlet længde på mere end 75 kilometer.

Større turistattraktioner i London:

De berømte, røde telefonbokse i London

Berømte bygningsværker

Parker

Litteratur

Steen Eiler Rasmussen, London, 1934; eng. udg., London, the Unique City, 1937. Begge udgaver senere revideret af forfatteren under hensyntagen til ødelæggelserne i 2. verdenskrig og til udviklingen i øvrigt. Bogen anses – også internationalt – for en klassiker inden for emnet byplanlægning.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kildehenvisning

  1. ^ The Competitive Position of London as a Global Financial Centre, CityOfLondon.gov.uk, november 2005: http://www.cityoflondon.gov.uk/NR/rdonlyres/131B4294-698B-4FAF-9758-080CCE86A36C/0/BC_RS_compposition_FR.pdf, set d. 17. september, 2006
  2. ^ The difficult issue of airports in Ile-de-France: http://www.iaurif.org/en/doc/studies/airports/INTRO.pdf, 22. september, 2006
  3. ^ Heathrow as a hub, FutureHeathrow.org: http://www.futureheathrow.org/heathrow_as_a_hub.htm, 17. september, 2006
  4. ^ http://www.environment-agency.gov.uk/yourenv/eff/1190084/natural_forces/flooding/?version=1&lang=_e "Flooding" - UK Environment Agency. Accessed 19 June 2006.
  5. ^ http://www.metoffice.gov.uk/climate/uk/averages/19712000/sites/greenwich.html Greenwich 1971-2000 averages, UK Met Office. 15. juli, 2006


Skabelon:GalleriCommons

Minibusruten Europæiske hovedstader

Amsterdam | London | Paris


Britisk geografiSpire
Denne artikel om britisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Skabelon:Link AA Skabelon:Link AA Skabelon:Link AA Skabelon:Link AA Skabelon:Link FA