Forskel mellem versioner af "Amt (flertydig)"

Spring til navigation Spring til søgning
105 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
bedre struktur
m (Links Amt-Herred-Sogn)
(bedre struktur)
'''Amt''' (fra tysk, eg. ''embede'' eller ''embedsdistrikt'')
 
 
[[Geografi]], (1) '''amtskommune'''. Betegnelse for administrativ inddeling på sekundærniveau brugt i [[Danmark]]. De nuværende norske ''fylker'' hed amter frem til 1919.
== Amtskommune ==
 
[[Geografi]], (1) '''amtskommune'''. Betegnelse for administrativ inddeling på [[Sekundærkommune|sekundærniveau]] brugt i [[Danmark]]. De nuværende norske ''fylker[[fylke]]r'' hed amter frem til 1919.
 
Den [[19. februar]] [[1662]] blev det ved kongelig ordre bestemt, at de 49 danske (og de norske) [[len]] for eftertiden skulle hedde amter. Ved kongelig resolution den [[4. september]] [[1793]] og bekendtgørelse den [[21. juni]] [[1794]], blev en ny opdeling i 24 amter indført. Endelig blev de daværende 23 amter ved [[kommunalreform]]en den [[1. april]] [[1970]] ændret til 14, og med sammenlægningen af Bornholms amt og kommuner den [[1. januar]] [[2003]], de nuværende [[Danmarks amter|13 amter]].
 
 
=== Amtets opgaver ===
 
Amterne tager sig typisk af de opgaver, der kræver et stort befolkningsunderlag. Amternes største og dyreste opgave er [[sygehus|sygehusene]]. Amterne har bl.a. ansvaret for:
 
I alle amter findes et statsligt [[tilsynsråd]], der fører tilsyn med, at kommunernes beslutninger er lovlige, og er klagemyndighed efter en række love.
 
=== Amtsråd ===
Amterne bliver ledet af et folkevalgt [[amtsråd]], med en folkevalgt [[amtsborgmester]] i spidsen. Møderne i amtsrådet er åbne for offentligheden, men amtsrådet kan dog vælge at lukke mødet, hvis særlige forhold taler for det. Amtet er baseret på borgernes [[amtsskat]] og [[grundskyld]] (jordskat) samt på forskellige statslige tilskudsordninger.
 
=== Se også ===
*[[Danmarks amter]]
*[[Danmarks regioner]]
* [[Sveriges provinser]]
 
=== Eksterne kilder/henvisninger ===
 
* [http://www.arf.dk/ Amtsrådsforeningen]
* Portalen [http://www.dis-danmark.dk/amt-herred-sogn/ Amt-Herred-Sogn], indgange til oplysninger om sogne i Danmark
 
(2) '''statsamt''' eller '''stiftamt'''. Ekspeditionskontor for statadministrationen modsvarende et geografisk område svarende til (1). Statsamtet ledes af en amtmand udpeget af Indenrigsministeriet.
 
== Statsamt ==
(3) administrativ enhed i [[Tyskland]] størrelsesmæssigt modsvarende primærkommune, men med andre beføjelser.
(2) '''statsamtStatsamt''' eller '''stiftamt'''. Ekspeditionskontor for statadministrationen modsvarende et geografisk område svarende til (1)amtskommunen. Statsamtet ledes af en amtmand udpeget af Indenrigsministeriet.
 
 
== Tysk administrativ enhed ==
 
(3) administrativAdministrativ enhed i [[Tyskland]] størrelsesmæssigt modsvarende [[primærkommune]], men med andre beføjelser.
 
[[Kategori:Politik]]
89.640

redigeringer

Navigationsmenu