Forskel mellem versioner af "Frans Blom"

Spring til navigation Spring til søgning
176 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
Oprindeligt navn; lederstilling; stednavn; wiki; linkrettelse
(katspecialisering og lidt wiki)
(Oprindeligt navn; lederstilling; stednavn; wiki; linkrettelse)
'''Frans Blom''' (Frants Ferdinand Blom, [[9. august]] [[1893]] i [[København]] –- [[23. juni]] [[1963]] i [[San Cristóbal de Las Casas]], [[Chiapas]], [[Mexico]]) var en [[Danmark|dansk]] [[opdagelsesrejsende]] og [[arkæolog]].
 
Blom kom til Mexico i [[1919]], hvor han arbejdede i olieindustrien, men fattede interesse for [[maya]]ruinerne, som han i forbindelse med sit arbejde stødte på i junglen, hvorfor han fik ansættelse ved Mexicos nationalmuseum, som finansierede nogle af hans ekspeditioner. Han mødte [[Sylvanus G. Morley]], der fik ham til [[Harvard-universitetet]] Universityi [[Boston]] i [[USA]], hvor han tog en [[master]]-grad i arkæologi. Han blev ansat ved Tulane University i [[New Orleans]], som sendte ham på flere arkæologiske ekspeditioner i [[Mellemamerika]]. I [[1924]] opdagede Blom [[maya]]ruinen [[Waxaktun]] i [[Guatemala]]. I [[1926]] blev Blom leder af universitetets Department of Middle Amercian Research (den mellemamerikanske afdeling).
 
I [[1932]] blev Blom gift med amerikaneren Mary Thomas, men seks år senere blev de skilt, og Blom fik et begyndende alkoholmisbrug, som blev en medvirkende årsag til, at han senere måtte tage sin afsked fra universitetet. Blom flyttede til Mexico, hvor han på en ekspedition mødte den [[Svejts|svejtsiske]] [[fotograf]] og [[konservator]] [[Gertrude Duby Blom|Gertrude Duby]] ([[1901]]-[[1993]]), som han blev gift med.
 
Blom og Duby købte i [[1950]] et stort hus i San Cristóbal de las Casas. Huset blev navngivet ''Na Bolom'' - "Na" betyder på det lokale mayasprog "hus", og "Bolom" er et ordspil på "balum", som betyder "jaguar". Huset gjorde de til et kulturelt og videnskabeligt center med plads til overnattende gæster, i dag fungerer det også som museum.
Blom og Duby fortsatte med at tage på ekspeditioner, nu for den mexicanske regering. Blom døde i [[1963]], 70 år gammel.
 
== Litteratur/kilder ==
* Tore Leifer, Jesper Nielsen og Toke Sellner Reunert: ''Det urolige blod - Biografi om Frans Blom''. Høst & Søn, 2002. ISBN 87-14-29826-0.
* Steen Johansen: ''Fra jaguarens hus - en beretning om mayaforskeren Frans Blom''. Spring, 2003. ISBN 87-90326-51-2

Navigationsmenu