Prisopgave: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
32 bytes fjernet ,  for 11 år siden
Opdatering af diverse datoer mv.
m (fjernet slettet billeder)
(Opdatering af diverse datoer mv.)
En '''prisopgave''' er en akademisk opgave, det typisk udskrives af et [[universitet]], men [[fond (institution)|fonde]], [[forening]]er o.l. kan også udskrive prisopgaver. I en prisopgave skal en bestemt problemstilling behandles og den bedste behandling belønnes med en pris.
 
Ifølge den gældende ''Bekendtgørelse om prisopgaver på universiteterne'' ([[301. oktoberjuli]] [[19722010]]) fra [[UndervisningsministerietVidenskabsministeriet]] fastsætter de enkelte universiteter i [[Danmark]] selv de nærmere regler for prisopgaver.
 
Ved [[Københavns Universitet]] siger de gældende regler (fra [[2013. septemberoktober]] [[19952010]]), at det enkelte [[fakultet (universitet)|fakultet]] kan udskrive prisopgaver én gang årligt. Universitets guld[[medalje]] kan tildeles, når "''opgaven er besvaret dækkende og med videnskabelig modenhed''", mens sølvmedaljen kan tildeles, hvis det ikke fuldt ud er tilfældet. Medaljerne har på forsiden en [[Pallas Athene]]-figur og på bagsiden påskriften ''Ingenio et studio'' omgivet af en [[laurbærkrans]]. Opslag om prisopgaver offentliggøres i november, og den normale frist for besvarelse er det [[15. januar]] det næstfølgende år.
 
Prisopgaver har været udskrevet ved Københavns Universitet hvert år siden [[1762]] undtagen [[1769]]-[[1791]]. De første år blev der udsat fem præmier på 20 [[rigsdaler]] hver, finansieret af [[Kommunitetet]]. Fra 1791 blev der tale om otte præmier i form af en medalje til en værdi af 40 rigsdaler. Opgaverne blev udskrevet inden for [[teologi]], lovkyndighed, [[lægevidenskab|medicin]], [[matematik]], [[filologi]], [[filosofi]], [[historie]] og [[æstetik]]. Gennem årene udvidedes opgaverne med en række nye discipliner: [[1813]] [[naturhistorie]], [[1826]] [[fysik]], [[1829]] orientalske sprog og litteraturer og [[1853]] [[statsvidenskab]]. Indtil [[1974]] kaldtes sølvmedaljen [[accessit]].
==Eksterne henvisninger==
*[http://www.ku.dk/regel/5/5603.html Bekendtgørelse om prisopgaver på universiteterne]
*[http://www.ku.dk/regel/5/5604.htmlprisopgaver StandardreglerKøbenhavns for prisspørgsmål ved KøbenhavnsUniversitets Universitetprisopgavehjemmeside]
*[http://www.kb.dk/da/kub/publikum/serviceydelser/prisopgaver.html Prisopgaver ved Københavns Universitet siden 1920]
*[http://www.au.dk/da/63-02.htm Regler vedrørende prisopgaver ved Aarhus Universitet]
282

redigeringer

Navigationsmenu