Galaksehob: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q204107
Giver en smule indhold
Linje 1: Linje 1:
En '''galaksehob''' er en ansamling af [[galakse]]r. Vores egen [[Mælkevejen|mælkevej]] ligger i det, som hedder [[Den lokale galaksegruppe|Den lokale gruppe]].
En '''galaksehob''' er en samling af [[galakse]]r, der påvirker hinanden gennem [[tyngdekraft]]en, således at de roterer om et fælles lokalt [[tyngdepunkt]].

En hop kan være lille, med tre-fire enkeltgalakser, eller meget stor og bestå af tusindevis af galakser over et område på mere end ti millioner [[lysår]]. En typisk galaksehob består af nogen hundrede eller tusinde galakser og hundredvis af milliarder af [[stjerne]]r. Afstanden mellem galaksene indad i galaksehoben er vanligvis 1-2 millioner lysår, mens afstanden mellem hobene kan være op til 100 millioner lysår.

Vor galakse, [[Mælkevejen]], udgør sammen med blandt andet [[Andromedagalaksen]] (M31) og en række [[dværggalakse]]r, en hob, der kaldes [[Den lokale galaksegruppe]].

Galaksehobe grupperer sig i [[superhob]]e.


{{Universet}}
{{Universet}}
{{Portal|Astronomi}}
{{Commonskat|Galaxy clusters}}


[[Kategori:Astronomi]]
[[Kategori:Astronomi]]

Versionen fra 26. feb. 2014, 00:01

En galaksehob er en samling af galakser, der påvirker hinanden gennem tyngdekraften, således at de roterer om et fælles lokalt tyngdepunkt.

En hop kan være lille, med tre-fire enkeltgalakser, eller meget stor og bestå af tusindevis af galakser over et område på mere end ti millioner lysår. En typisk galaksehob består af nogen hundrede eller tusinde galakser og hundredvis af milliarder af stjerner. Afstanden mellem galaksene indad i galaksehoben er vanligvis 1-2 millioner lysår, mens afstanden mellem hobene kan være op til 100 millioner lysår.

Vor galakse, Mælkevejen, udgør sammen med blandt andet Andromedagalaksen (M31) og en række dværggalakser, en hob, der kaldes Den lokale galaksegruppe.

Galaksehobe grupperer sig i superhobe.