Festskrift: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m - linkrest
Indsætter billede
Linje 1: Linje 1:
File:Festschrift nikolaus.jpg|thumb|Forsiden på et festskrift fra 1957.]]
'''Et festskrift''' ( både på engelsk og tysk hedder det Festschrift) er en bog, der udgives som en lykønskning til oftest en [[akademiker]] på dennes runde fødselsdag (oftest halvfjerdsårsdagen). Festskriftets indhold er i reglen et antal originale [[afhandling]]er forfattede af modtagerens [[kollega|kolleger]] og [[elev]]er, gerne således at de belyser dennes indsats. Forrest i bogen er der et portræt af modtageren samt oftest en ''tabula gratulatoria,'' dvs. en liste over dem, som har [[subskribere]]t på festskriftet og ønsker at fremføre deres lykønskning. Bag i bogen finder man i reglen en [[bibliografi]] over modtagerens publicerede skrifter. Man kan bl.a. se eksempler på festskrifter opstillet på [[Læsesal Vest]] i [[Det Kongelige Bibliotek]], [[Den Sorte Diamant]], hvis modtagerne er tilknyttet [[Københavns Universitet]]. I tilfælde af, at den lykønskede 70-årige har tilknytning til Bornholm og som [[Carsten Seeger]] hyldes med et festskrift, udstilles det på biblioteket i Rønne og hos de bornholmske boghandlere. Det udkom 5. juni 2015 og har bidrag af blandt andre [[Jørn Lund]], [[Stig Fogh Andersen]], [[Bent Jørgensen]], [[Jacob Ludvigsen]] og Poul Friis.
'''Et festskrift''' (både på [[Engelsk (sprog)|engelsk]] og [[Tysk (sprog)|tysk]] hedder det ''Festschrift'') er en bog, der udgives som en lykønskning til oftest en [[akademiker]] på dennes runde fødselsdag (oftest halvfjerdsårsdagen). Festskriftets indhold er i reglen et antal originale [[afhandling]]er forfattede af modtagerens [[kollega|kolleger]] og [[elev]]er, gerne således at de belyser dennes indsats. Forrest i bogen er der et portræt af modtageren samt oftest en ''tabula gratulatoria,'' dvs. en liste over dem, som har [[subskribere]]t på festskriftet og ønsker at fremføre deres lykønskning. Bag i bogen finder man i reglen en [[bibliografi]] over modtagerens publicerede skrifter. Man kan bl.a. se eksempler på festskrifter opstillet på [[Læsesal Vest]] i [[Det Kongelige Bibliotek]], [[Den Sorte Diamant]], hvis modtagerne er tilknyttet [[Københavns Universitet]]. I tilfælde af, at den lykønskede 70-årige har tilknytning til Bornholm og som [[Carsten Seeger]] hyldes med et festskrift, udstilles det på biblioteket i Rønne og hos de bornholmske boghandlere. Det udkom 5. juni 2015 og har bidrag af blandt andre [[Jørn Lund]], [[Stig Fogh Andersen]], [[Bent Jørgensen]], [[Jacob Ludvigsen]] og Poul Friis.

== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Festschrift|Festskrift }}
{{Commonscat|Festschrift|Festskrift }}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}

Versionen fra 18. sep. 2015, 11:41

File:Festschrift nikolaus.jpg|thumb|Forsiden på et festskrift fra 1957.]] Et festskrift (både på engelsk og tysk hedder det Festschrift) er en bog, der udgives som en lykønskning til oftest en akademiker på dennes runde fødselsdag (oftest halvfjerdsårsdagen). Festskriftets indhold er i reglen et antal originale afhandlinger forfattede af modtagerens kolleger og elever, gerne således at de belyser dennes indsats. Forrest i bogen er der et portræt af modtageren samt oftest en tabula gratulatoria, dvs. en liste over dem, som har subskriberet på festskriftet og ønsker at fremføre deres lykønskning. Bag i bogen finder man i reglen en bibliografi over modtagerens publicerede skrifter. Man kan bl.a. se eksempler på festskrifter opstillet på Læsesal Vest i Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, hvis modtagerne er tilknyttet Københavns Universitet. I tilfælde af, at den lykønskede 70-årige har tilknytning til Bornholm og som Carsten Seeger hyldes med et festskrift, udstilles det på biblioteket i Rønne og hos de bornholmske boghandlere. Det udkom 5. juni 2015 og har bidrag af blandt andre Jørn Lund, Stig Fogh Andersen, Bent Jørgensen, Jacob Ludvigsen og Poul Friis.

Eksterne henvisninger