Jacob Ludvigsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jacob Ludvigsen

Personlig information
Født 13. december 1947 Rediger på Wikidata
Gentofte, Danmark Rediger på Wikidata
Død 2. april 2017 (69 år) Rediger på Wikidata
Rigshospitalet, Danmark Rediger på Wikidata
Mor Ida Nyrop Ludvigsen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, fotograf Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jacob Ludvigsens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jacob Ludvigsen (født 13. december 1947 i Gentofte - død 2. april 2017[1]) var en dansk journalist og forfatter, der havde arbejdet på Folkebladet for Gladsaxe Kommune, Skive Folkeblad, Ekstra Bladet, Information og Danmarks Radio. Han stiftede Hovedbladet, der eksisterede 1970-72. Han blev senere reklamemand og var idémanden til reklamerne for Tuborg Squash med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard.

Ungdomsoprører[redigér | rediger kildetekst]

Jacob Ludvigsen blev kendt pga. sin optræden med Jesper Klein i TV-ungdomsmagasinet Peberkværnen,[2] der blev stoppet efter politisk pres, fordi sagfører Carl Madsen havde været på skærmen.

Jacob Ludvigsen var en af idégeneratorerne i ungdomsoprøret og var med til at skabe ideen om Thylejren og Christiania. I 1971 anførte han marchen ind på den forladte Bådsmandsstrædes Kaserne og udråbte fristaden Christiania.

Senere var Ludvigsen i højere grad kendt som klummeskribent og debattør med indlæg om bl.a. fordelene ved sort arbejde og lavere skat, klimadebattens forkerte præmisser, indvandringens problemer, rygelovens diktatur m.m.

Bornholm[redigér | rediger kildetekst]

Jacob Ludvigsen og hans hustru, Elizabeth Løvegal, flyttede i februar 1978 til Bornholm, hvor de overtog landejendommen "Højbo" på Brændesmark mellem Svaneke og Østermarie. Hun fremstiller biodynamiske hudplejemidler af planter fra egen urtegård[3] og drev i 8 år en botanisk have med 300 lægeplanter. Flytningen til Bornholm forhindrede ikke, at Ludvigsen arbejdede fuldtids på Ekstra Bladet 1979-88 – det sidste halve år som chefredaktør på søndagsudgaven – og derefter på reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners. Her lavede han Squash-reklamerne i 1989 og det følgende årti. Jacob Haugaards købmandsbutik i reklamerne var inspireret af Bornholms sidste landhandel, Røbro Købmandsforretning i .

Ludvigsen stod i årenes løb for mange spøjse indslag i den bornholmske medieverden, bl.a. et forsøg på at oprette en sporvognslinje på Nordbornholm og gennemførelse af afprøvning af ekkoet i Ekkodalen. Han var tilknyttet Lokalavisen Bornholm i hele avisens levetid. Han modtog KulturBornholms Honoré de Balzac-pris.[4]

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Ludvigsen var bl.a. forfatter til bøger om Bornholms fremtid, Margarinekrigen og bogen Vores ugeblade i Danskernes egen Historie.[5] Erindringsbogen Hobbit i habit, der detaljeret beskriver de første 50 år af hans liv, fik en supernova af Ekstra Bladets anmelder, der mente at bogen sprængte rammerne for avisens stjernesystem. I bogen skriver han bl.a. om venskabet og bofællesskabet med Dan Turèll. Venskabet og samarbejdet dokumenteres af Ludvigsens omfattende samling af bøger og papirer om Dan Turèll, der bortauktioneredes i juni 2020.[6]

Bogen Den fulde sandhed om spiritus – Mixet af Jacob Ludvigsen udkom i december 2014.[7] Ludvigsen redigerede og "udpønsede" Østers, Marie og mig – 33 analyser af fænomenet Carsten Seeger, et festskrift til KulturBornholms præsident Carsten Seeger i anledning af dennes 70 års fødselsdag 12. juni 2015.[8]

Ludvigsen redigerede sammen med Lise Nørgaard Korsbæk Tidende til opførelsen af MatadorDyrehavsbakken.[9]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Politiken.dk: Rebel-journalisten Jacob Ludvigsen er pludseligt død, 2.april 2017
  2. ^ ""Hæ hæ ... det var sgu også helt vildt"". journalisten.dk. 19. december 2013. Arkiveret fra originalen 8. august 2016. Hentet 7. august 2016.
  3. ^ "Elizabeth Løvegal". Arkiveret fra originalen 23. oktober 2020. Hentet 22. juni 2015.
  4. ^ Lisa Hoyrup (26. september 2013). Den bornholmske Balzac fik sine egne sokkeholdere – blogger Jørgen Koefoed
  5. ^ "Danskernes egen Historie". Arkiveret fra originalen 6. maj 2017. Hentet 22. juni 2015.
  6. ^ Bruun-Rasmussen auktioner hentet 4. juni 2020
  7. ^ Samvirke, 192 s. ISBN 9788792894632
  8. ^ Forlaget Brian Christensen, 222 s. ISBN 987-87-994828-8-7 Parameter fejl i {{ISBN}}: Fejl i ISBN.
  9. ^ Lisa Hoyrup (13. marts 2015). Den bornholmske sprællemand er chefredaktør for Korsbæk Tidende – blogger Jørgen Koefoed

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]