Jacob Ludvigsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jacob Ludvigsen

Jacob Ludvigsen (født 13. december 1947 i Gentofte) er en dansk journalist og forfatter, der har arbejdet på Folkebladet for Gladsaxe Kommune, Skive Folkeblad, Ekstra Bladet, Information og Danmarks Radio. Han stiftede Hovedbladet, der eksisterede 1970-72. Han blev senere reklamemand og er idémanden til reklamerne for Tuborg Squash med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard.

Ungdomsoprører[redigér | redigér wikikode]

Jacob Ludvigsen blev kendt pga. sin optræden med Jesper Klein i TV-ungdomsmagasinet Peberkværnen,[1] der blev stoppet efter politisk pres, fordi sagfører Carl Madsen havde været på skærmen.

Jacob Ludvigsen var en af idégeneratorerne i ungdomsoprøret og var med til at skabe ideen om Thylejren og Christiania. I 1971 anførte han marchen ind på den forladte Bådsmandsstrædes Kaserne og udråbte fristaden Christiania.

Senere er Ludvigsen i højere grad kendt som klummeskribent og debattør med indlæg om bl.a. fordelene ved sort arbejde og lavere skat, klimadebattens forkerte præmisser, indvandringens problemer, rygelovens diktatur m.m.

Bornholm[redigér | redigér wikikode]

Jacob Ludvigsen og hans hustru, Elizabeth Løvegal, flyttede i februar 1978 til Bornholm, hvor de overtog landejendommen HøjboBrændesmark mellem Svaneke og Østermarie. Hun fremstiller biodynamiske hudplejemidler af planter fra egen urtegård[2] og drev i 8 år en botanisk have med 300 lægeplanter. Flytningen til Bornholm forhindrede ikke, at Ludvigsen arbejdede fuldtids på Ekstra Bladet 1979-88 – det sidste halve år som chefredaktør på søndagsudgaven – og derefter på reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners. Her lavede han Squash-reklamerne i 1989 og det følgende årti. Jacob Haugaards købmandsbutik i reklamerne var inspireret af Bornholms sidste landhandel, Røbro Købmandsforretning i .

Ludvigsen har i årenes løb stået for mange spøjse indslag i den bornholmske medieverden, bl.a. et forsøg på at oprette en sporvognslinje på Nordbornholm og gennemførelse af afprøvning af ekkoet i Ekkodalen. Han var tilknyttet Lokalavisen Bornholm i hele avisens levetid. Han har modtaget KulturBornholms Honoré de Balzac-pris.[3]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Ludvigsen er bl.a. forfatter til bøger om Bornholms fremtid, Margarinekrigen og bogen Vores ugeblade i Danskernes egen Historie.[4] Erindringsbogen Hobbit i habit, der detaljeret beskriver de første 50 år af hans liv, fik en supernova af Ekstra Bladets anmelder, der mente at bogen sprængte rammerne for avisens stjernesystem. I bogen skriver han bl.a. om venskabet og bofællesskabet med Dan Turèll.

Bogen Den fulde sandhed om spiritus – Mixet af Jacob Ludvigsen udkom i december 2014.[5] Han har redigeret og "udpønset" Østers, Marie og mig – 33 analyser af fænomenet Carsten Seeger, et festskrift til KulturBornholms præsident Carsten Seeger i anledning af dennes 70 års fødselsdag 12. juni 2015.[6]

Ludvigsen har sammen med Lise Nørgaard redigeret Korsbæk Tidende til opførelsen af MatadorDyrehavsbakken.[7]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ ""Hæ hæ ... det var sgu også helt vildt"". journalisten.dk. 19. december 2013. Hentet 7. august 2016. 
  2. ^ Elizabeth Løvegal
  3. ^ Lisa Hoyrup (26. september 2013). Den bornholmske Balzac fik sine egne sokkeholdere – blogger Jørgen Koefoed
  4. ^ Danskernes egen Historie
  5. ^ Samvirke, 192 s. ISBN 9788792894632
  6. ^ Forlaget Brian Christensen, 222 s. ISBN 987-87-994828-8-7
  7. ^ Lisa Hoyrup (13. marts 2015). Den bornholmske sprællemand er chefredaktør for Korsbæk Tidende – blogger Jørgen Koefoed

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]