Skib: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
alt
Fjerner version 8709374 af 185.162.105.82 (diskussion)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:DANA 2004 ubt.jpeg|thumb|Havundersøgelsesskibet Dana]]
{{harflertydig2|kirkeskib}}
{{harflertydig2|kirkeskib}}
Et '''skib''' er en genstand, der kan [[sejle]] på [[vand]] og er i [[søfart]]en større fartøjer til søgående sejlads. De er normalt delt op i flere hovedgrupper, [[krigsskib]]e, [[handelsskib]]e, [[fiskeskibe]] og [[fritidsskib]]e.
Skibsforlis


En "[[båd]]" er en betegnelse, der især benyttes om mindre fartøjer. Det er dog ikke entydigt da f.eks. selv store fiskefartøjer i dag betegnes "fiskebåd" og små lystbåde med sejl betegnes sejlbåde.

Ligeså anvendes betegnelsen "[[skude]]" om mindre – ofte gamle – fartøjer.

I andre sammenhænge – som f.eks. de internationale [[søvejsregler]] – defineres skib meget bredt som ethvert "flydende materiel ... der anvendes eller kan anvendes som transportmiddel på vandet"; under den definition er både en [[Windsurfing|windsurfer]], en [[pram]] og et [[hangarskib]] at betragte som et skib. I denne juridiske sammenhæng skelnes der så videre mellem bl.a. maskindrevet skib, fiskeskib og sejlskib, idet disse skibstyper har forskellige rettigheder og pligter i forhold til hinanden, når de mødes under sejlads.

Der findes en særlig [[skibsterminologi]] til beskrivelse af forhold omkring skibe og sejlads.

Skibe findes i mange udgaver, og deres betegnelser kan være afledt af fremdrivningsmetoden, brugerne og anvendelsen. Betegnelserne kan også kaldes [[skibstype]]r.

Ordet skib bruges også til [[rumfartøjer]], der kan kaldes for [[rumskib]]e og om store styrbare balloner – såsom [[Zeppeliner]]e – der kaldes [[luftskib]]e, da de flyder på luften, ligesom et skib på vandet.

Skibes lastekapacitet – [[Plimsoll-mærke]], er det uformelle navn for lastelinjemærke, det anvendte danske udtryk, der viser det mindste tilladelige fribord under forskellige forhold, i forbindelse med skibes lastekapacitet

[[Søfartens Bibliotek]] er det danske fagbibliotek for søfart og biblioteket har en særdeles stor samling af litteratur om skibe. Biblioteket er åbent for alle.

== Skibsforlis ==
Nogle af de værste [[skibsforlis]] har været ''[[Estonia]]s'' og ''[[Titanic (skib)|Titanics]]'' forlis.
Nogle af de værste [[skibsforlis]] har været ''[[Estonia]]s'' og ''[[Titanic (skib)|Titanics]]'' forlis.



Versionen fra 12. sep. 2016, 15:17

Havundersøgelsesskibet Dana
For alternative betydninger, se kirkeskib.

Et skib er en genstand, der kan sejlevand og er i søfarten større fartøjer til søgående sejlads. De er normalt delt op i flere hovedgrupper, krigsskibe, handelsskibe, fiskeskibe og fritidsskibe.

En "båd" er en betegnelse, der især benyttes om mindre fartøjer. Det er dog ikke entydigt da f.eks. selv store fiskefartøjer i dag betegnes "fiskebåd" og små lystbåde med sejl betegnes sejlbåde.

Ligeså anvendes betegnelsen "skude" om mindre – ofte gamle – fartøjer.

I andre sammenhænge – som f.eks. de internationale søvejsregler – defineres skib meget bredt som ethvert "flydende materiel ... der anvendes eller kan anvendes som transportmiddel på vandet"; under den definition er både en windsurfer, en pram og et hangarskib at betragte som et skib. I denne juridiske sammenhæng skelnes der så videre mellem bl.a. maskindrevet skib, fiskeskib og sejlskib, idet disse skibstyper har forskellige rettigheder og pligter i forhold til hinanden, når de mødes under sejlads.

Der findes en særlig skibsterminologi til beskrivelse af forhold omkring skibe og sejlads.

Skibe findes i mange udgaver, og deres betegnelser kan være afledt af fremdrivningsmetoden, brugerne og anvendelsen. Betegnelserne kan også kaldes skibstyper.

Ordet skib bruges også til rumfartøjer, der kan kaldes for rumskibe og om store styrbare balloner – såsom Zeppelinere – der kaldes luftskibe, da de flyder på luften, ligesom et skib på vandet.

Skibes lastekapacitet – Plimsoll-mærke, er det uformelle navn for lastelinjemærke, det anvendte danske udtryk, der viser det mindste tilladelige fribord under forskellige forhold, i forbindelse med skibes lastekapacitet

Søfartens Bibliotek er det danske fagbibliotek for søfart og biblioteket har en særdeles stor samling af litteratur om skibe. Biblioteket er åbent for alle.

Skibsforlis

Nogle af de værste skibsforlis har været Estonias og Titanics forlis.

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til: