Sankt Klemens: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m indsat arkitekt
m Nyt link til Geodatastyrelsens Kort på nettet jf. WP:AOB
Linje 59: Linje 59:


=== Jernbanen ===
=== Jernbanen ===
Stenløse fik [[jernbanestation|station]] på [[Odense-Nørre Broby-Faaborg Jernbane]] ([[1906]]-[[1954|54]]). Sankt Klemens station blev tegnet af arkitekten [[Emanuel Monberg]]. Stationen blev lagt ½ km vest for Stenløse. Da der i forvejen var en [[Stenløse Station]] på [[Frederikssundbanen]], blev stationen opkaldt efter Stenløse Kirke, der var helliget St. Clemens.<ref>{{Runeberg.org|trap|3-3|0460.html Stenløse Sogn}}, s. 414</ref><ref>Målebordsbladet fra 1900-tallet har den gamle stavemåde Sct. Clemens på stationen: [http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/index.htm?map=dkfor Geodatastyrelsen: Lave målebordsblade 1901-1971] ½ km nord for stationen er der nævnt en Sct. Clemens Kilde</ref> Bebyggelsen ved stationen kom så også til at hedde Sankt Klemens. Den voksede stærkt, især efter banens tid, og er vokset sammen med Stenløse landsby. Stationsbygningen er bevaret på Svenstrupvej 29 B.
Stenløse fik [[jernbanestation|station]] på [[Odense-Nørre Broby-Faaborg Jernbane]] ([[1906]]-[[1954|54]]). Sankt Klemens station blev tegnet af arkitekten [[Emanuel Monberg]]. Stationen blev lagt ½ km vest for Stenløse. Da der i forvejen var en [[Stenløse Station]] på [[Frederikssundbanen]], blev stationen opkaldt efter Stenløse Kirke, der var helliget St. Clemens.<ref>{{Runeberg.org|trap|3-3|0460.html Stenløse Sogn}}, s. 414</ref><ref>Målebordsbladet fra 1900-tallet har den gamle stavemåde Sct. Clemens på stationen: [https://sdfekort.dk/spatialmap Geodatastyrelsen: Lave målebordsblade 1901-1971] ½ km nord for stationen er der nævnt en Sct. Clemens Kilde</ref> Bebyggelsen ved stationen kom så også til at hedde Sankt Klemens. Den voksede stærkt, især efter banens tid, og er vokset sammen med Stenløse landsby. Stationsbygningen er bevaret på Svenstrupvej 29 B.


== Noter ==
== Noter ==

Versionen fra 23. feb. 2017, 19:05

Sankt Klemens
Stenløse Kirke Sankt Klemens Station
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Odense Kommune
Sogn Stenløse Sogn
Postnr. 5260 Odense S
Demografi
Skt. Klemens by 3.072[1] (2023)
Kommunen 207.762[1] (2023)
 - Areal 304,34 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.odense.dk
Oversigtskort
Sankt Klemens ligger i Region Syddanmark
Sankt Klemens
Sankt Klemens
Sankt Klemens beliggenhed

Sankt Klemens er en satellitby til OdenseFyn med 3.072 indbyggere (2023)[1], beliggende 7 km syd for Odense centrum og 3 km øst for Bellinge. Byen hører til Odense Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Sankt Klemens hører til Stenløse Sogn, og Stenløse Kirke ligger i byen, nærmere betegnet i den gamle landsby Stenløse.

Stenløse (Odense) er den nordøstligste del af Stenløse Sogn, hvor Odense er vokset ud over sognegrænsen. ½ km åbent land og skov adskiller denne bydel i Odense fra Sankt Klemens.

Faciliteter

Skt Klemensskolen har 411 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin.[2] Stenløse Sogns Lokalhistoriske Arkiv holder til på skolen.[3]

Skt. Klemens-Fangel Idrætsforening (SKFIF) tilbyder fodbold,[4] og har en gymnastikafdeling med ca. 220 voksne medlemmer og ca. 150 børn.[5] Gymnasterne og Skt. Klemens Badmintonklub[6] træner i skolens gymnastiksal eller i Skt. Klemens Hallen.

Enkelte gymnastikhold træner dog i fælleshuset i Skt. Klemensparken, der er en boligafdeling under Arbejdernes Boligforening Odense. Fælleshuset kan lejes af boligforeningens medlemmer og kan dække op til 80 personer.[7] Stenløse Forsamlingshus blev oprettet i den gamle landsby i 1904. Det har en stor sal til 90 personer og en lille sal til 30 personer.[8]

Historie

Stenløse er nævnt første gang 1277-86 i formen Stenløsæ. Forleddet er navneordet sten, som hentyder til det tykke lag af frådsten (kildekalk), der er aflejret ved Odense Å. Efterleddet er løse, der betyder eng eller græsgang.[9]

Jernbanen

Stenløse fik stationOdense-Nørre Broby-Faaborg Jernbane (1906-54). Sankt Klemens station blev tegnet af arkitekten Emanuel Monberg. Stationen blev lagt ½ km vest for Stenløse. Da der i forvejen var en Stenløse StationFrederikssundbanen, blev stationen opkaldt efter Stenløse Kirke, der var helliget St. Clemens.[10][11] Bebyggelsen ved stationen kom så også til at hedde Sankt Klemens. Den voksede stærkt, især efter banens tid, og er vokset sammen med Stenløse landsby. Stationsbygningen er bevaret på Svenstrupvej 29 B.

Noter

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Skt Klemensskolen: Skolens elevtal
  3. ^ Stenløse Sogns Lokalhistoriske Arkiv
  4. ^ Skt. Klemens-Fangel Idrætsforening
  5. ^ Skt. Klemens-Fangel Idrætsforening, Gymnastik
  6. ^ Skt. Klemens Badmintonklub
  7. ^ Skt. Klemensparken: Fælleshus
  8. ^ Stenløse Forsamlingshus: Film om huset
  9. ^ Historisk Atlas: Stenløse
  10. ^ Stenløse Sogn i J.P. Trap: Kongeriget Danmark, udarbejdet af H. Weitemeyer (3. udgave, 3. bind, 1899), s. 414
  11. ^ Målebordsbladet fra 1900-tallet har den gamle stavemåde Sct. Clemens på stationen: Geodatastyrelsen: Lave målebordsblade 1901-1971 ½ km nord for stationen er der nævnt en Sct. Clemens Kilde