Vollsmose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Oprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.
Vollsmose
Odense
Overblik
Bydel: Vollsmose
Postnr.: 5240
Kommune: Odense
Indbyggertal bydel: 9206 (2012)
Almennyttige boliger i Vollsmose
Almennyttige boliger i Vollsmose
Oversigtskort

Vollsmose er en bydel, som ligger omkring 3 km nordøst fra Odense centrum langs Odense Å mod Odense Fjord. Området består af almennyttigt boligbyggeri, hvor der bor omkring 9.300 mennesker på 2 km², hvilket er en meget høj befolkningstæthed sammenlignet med resten af Odense Kommune. Odense har en befolkningstæthed på 630 indbyggere per km².

Bydelen har siden 1990'erne været kendt i hele Danmark på grund af den megen omtale af områdets kriminalitet og høje andel af indvandrere. Vollsmose er i dag Odenses 3. største kendetegn efter Hans Christian Andersen og OB, Odense Boldklub, men stadigvæk med negativt fortegn.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Kulturministeriets Stednavneudvalg, som er landets øverste myndighed i sager vedrørende danske stednavne, er stednavnet Vollsmose ikke korrekt.[1] Denne uautoriserede stavemåde er, af ukendte årsager, indført og brugt af Odense Kommune fra omkring 1964, hvor planen om nybyggeriet blev vist frem for pressen af borgmesteren. Planen var dengang Odenses prestigeprojekt, og den blev benævnt Vollsmoseplanen.[2]

Den af Kulturministeriets Stednavneudvalgs autoriserede stavemåde er Voldsmose (på gammel dansk Woldsmose). Dette bygger på stednavnet anført i områdets markbog fra 1682. Markbøger er fortegnelser over landsbyers marker med angivelse af, hvortil de hører, deres navne og lignende. Navnet Voldsmose er officielt ikke blevet ændret, og ville også kræve en godkendelse fra Stednavneudvalget. Uanfægtet af dette faktum bruger Odense Kommune, samt andre offentlige myndigheder, næsten udelukket Vollsmose som stednavn.

Woldsmose stednavnets oprindelse findes sandsynligvis i et sammensat ord af gammel dansk wold (af oldnordisk vǫllr) der betyder mark eller græsbevokset areal, samt ordet mose.[3]

Alternativt er der også mulighed for at ordet har sin oprindelse i ordet wold (nu stavet vold), for en langagtig forhøjning af jord eller sten til brug som forsvarsanlæg[4], samt ordet mose. Denne forklaring vil dog kun være mulig i tilfælde af, at området blev navngivet i sprogperioden kendt som ældre nydansk, der strækker sig fra 1525 til 1700. Da markbogen der angiver stednavnet er fra 1682, er dette muligt, men der er i nutiden ingen spor af en sådan forsvarsvold.

Historie[redigér | redigér wikikode]

1960'erne var det glade årti med et byggeboom uden sidestykke. Økonomiske opgangstider bragte næsten enhver familie i stand til at købe eget etplanshus, og bygmestre murede om kap. "Odense undergik en ren forvandling". `Rækkehuse og villaer skød op af landbrugsjorden ikke bare i Tarup-Paarup, men også i Næsby, Bellinge, Skt. Klemens, Sanderum, Dyrup, Seden. Bullerup, Søhus osv.´ (Odense – lige midt i udviklingen)

Opførelsen af Vollsmose begyndte i 1960'erne og var i sit udgangspunkt et prestigeprojekt for den almennyttige sektor, hvilket også i dag afspejler sig i byggemassens høje kvalitet. Det var montagebyggeri. Boligbyggeriet langs Åsumvej blev færdig i starten af 1970'erne. Boligbyggeriet langs Vollsmose Allé stod færdig i 1982.

Over for borgerne i Odense blev Vollsmose 'solgt' som en mulighed for at få en god lejlighed, der var til at betale for jævne folk. `Veludstyrede lejligheder trak børnefamilier væk fra den ældre boligmasse i bymidten og ud til den moderne satellitby, men med årene blev Vollsmose præget af store sociale problemer og et image præget af kriminalitet.´(Odense – lige midt i udviklingen).

I 2006 kom bydelen på landets forsider i forbindelse med terrorsagen fra Vollsmose, hvor syv blev anholdt og sigtet for at have planlagt terror.

I 2007 fik kvarteret sin første folketingskandidat, da den tidligere beboerforeningsformand og kendte samfundsdebattør fra Bøgeparken, Asmaa Abdol-Hamid, blev opstillet for Enhedslisten.

Bydelen er af staten klassificeret som et "særligt udsat alment boligområde".[Kilde mangler]

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Vollsmose har også en del rekreative og natur områder omkring mosen og søerne og langs Odense Å. Bydelen har Kertemindevej og Åsumvej langs to sider af Firkanten, som området også kaldes, og Vollsmose Allé og Ejbygade langs de to andre. Ejbygade benyttes mere efter Odins Bro over Odense Kanal åbnede i 2014.

Områdets parker hedder langs Vollsmose Allé Birkeparken, Bøgeparken, Egeparken, og langs Åsumvej Fyrreparken, Granparken og Lærkeparken, og haverne Hybenhaven, Slåenhaven og Tjørnehaven. Parkerne består mest af højhuse med 4, 7 eller 13 etager, og haverne består kun af rækkehuse. Bøgeparken er den største park med ca. 450 lejligheder og 1.600 beboere. De i alt 3.500 almene lejeboliger i Vollsmose ejes af de tre odenseanske boligorganisationer Højstrup Bolig, OAB og Fyns almennyttige Boligselskab.

Ved Fyrreparken finder man en tidligere tørvemose, som blev gravet ud på den måde, at man går ned via en stor spiral langs hullets vægge.

Søerne i Vollsmoseområdet er tidligere tørvemoser, der nu indgår det rekreative område.

Indbyggertallet er omkring 11.000 i Vollsmose Sogn og 16.000 i postdistrikt 5240 Odense NØ, der omfatter områder udenom Firkanten Vollsmose. Den gennemsnitlige Vollsmose borger tjente i 2003 121.000 kroner, hvilket er markant lavere end gennemsnittet i Odense. Der er en en høj arbejdsløshed i Vollsmose. Demografisk er beboerne væsentligt yngre end resten af Odense. Over halvdelen er under 25 år.

Omkring 70% af beboerne er indvandrere eller børn af indvandrere, og næsten alle eleverne på de to folkeskoler i bydelen, Abildgårdskole og H.C. Andersen Skolen, har forældre med indvandrerbaggrund. Der er omkring 70 forskellige nationaliteter. De største grupper kommer fra Somalia, Irak, palæstinensiske selvstyreområder, Kurdistan eller det tidligere Jugoslavien. De fleste er kommet som krigsflygtninge eller er blevet familiesammenført med krigsflygtninge. Der bor mange muslimer i Vollsmose og der er to moskéer i Vollsmose.

I området findes:

den arkitektoniske moderne Vollsmose Kirke opført 1975,

Børnebyen er en stor legeplads, som huser høns, kaniner og får. Børnebyen hører under Klub Ragnarok Værested & Ungdomsklub for de 6-18 årige.

To folkeskoler, Abildgårdskolen og H. C. Andersen Skole. Humlehave Skolen med inspektør Olav Nielsen blev lukket 2011. Tolv daginstitutioner, gymnasiet, Mulernes Legatskole,

Den tidligere Humlehave Skolens bygninger, som ligger lige ved centret, huser nu Camp U, forskellige studie- og ungdomsorienterede tiltag.

Butikscentret, Vollsmose Torv, tidligere Center Øst, med Vollsmose Bibliotek og Vollsmose Kulturhus (forsamlings-, medborgerhus)

Vollsmose Svømmehal og fodboldklubben, B1909.

Plejehjemmet Østerhøj

Vollsmose har en nærpolitistation, som ingen andre odenseanske bydele har.

Vollsmose Bibliotek[redigér | redigér wikikode]

Vollsmose Bibliotek er fra 1973, og det blev bygget ud fra en forudsætning om, at flere folk ville blive trukket til Vollsmose. Planen var, at Vollsmose Torv, Vollsmose Svømmehal, Vollsmose Kulturhus, Vollsmose Bibliotek ville skabe et fælles aktivitetscenter for hele Odense, hvor folk også kunne komme, shoppe, lave lørdags tur, svømme, gå en tur i den dejlige natur eller låne en bog.

På biblioteket tilbydes der lektiehjælp for unge og sprogtræning i dansk for voksne. Man kan bruge bibliotekets computere. Der er mulighed for at få hjælp til brug af computere. Desuden tilbydes der hjælp og rådgivning til hverdags spørgsmål. Biblioteket hjælper med at oversætte tekster fra dansk til brugerens eget sprog eller et andet sprog, som vedkommende bedre forstår end dansk. Man kan låne bøger, film, spil og musik lige som på ethvert andet bibliotek, men på Vollsmose Bibliotek er der lagt vægt på at tilbyde ekstra mange bøger, film, spil og musik på andre sprog end dansk.

Initiativer[redigér | redigér wikikode]

I 2000 vedtog Odense Byråd en helhedsplan for området, som skulle rette op på grundlæggende problemstillinger. Odense Kommune i samarbejde med Socialministeriet og Landsbyggerfonden (penge indbetalt af lejere over huslejen) har siden 2001 iværksat massiv investering i bydelen til ombygning af de fysiske rammer og sociale tiltag med beboerindragelse, den særlige Vollsmose indsats[5] eller Helhedsplan. I 2001 påbegyndtes det såkaldte Kvarterløft-projekt i Vollsmose. Vollsmosesekretariatet blev oprettede, den første gruppe af de forskellige ansatte i området.

Odense Kommune har placeret sit ydelsescenter og et sundhedscenter i Egeparken. Sundhedscentret drives i samarbejde med professor Morten Sodemanns indvandrermedicinske klinik på Odense Universitetshospital.

Idrætslegepladsen[redigér | redigér wikikode]

Idrætslegepladsen er et sted for børn i alle aldre, hvor der bliver afholdt aktiviteter, som alle kan få glæde af. På pladsen er der blandt andet en multibane, en basketkurv og et tennisbord når vejret er til det. Hver tirsdag og fredag i maj, juni, juli, august og september måned fra 18:00-19:00 bliver der afholdt streetbasket og streetdance. Idrætslegepladsen er lokaliseret på nogle grønne områder bag Egeparken. De første skitser til idrætslegepladsen blev tegnet i år 2001, og det var det daværende ungdomsråd, som begyndte at planlægge det. Projektet får økonomiskstøtte af blandt andet Egmont Fonden, Sygkassernes Helsefond og IPIP. Det er arkitektfirmaet Land+, som har tegnet idrætslegepladsen [6].

Medier[redigér | redigér wikikode]

Tidligere havde parkerne hver deres blad. Med Helhedsplan-erne har Vollsmose har fået egne medier; Vollsmose Avisen, som udkommer hver anden uge og bliver husstandsomdelt i området samt til Skibhuskvarteret som indstik i Skibhus Avisen, hjemmesiden, www.vollsmose.dk, der indeholder en net-tv del. Disse medier hører under Mediehus Vollsmose, som har lokale i Vollsmose Kulturhus, som ligger ovenover Vollsmose Bibliotek på Vollsmose Torv. Borgerjournalister producerer frivilligt artikler til hjemmeside og avis og filmer til net-tv´et.

Redaktør for Vollsmose Avisen er pr. august 2010 Thomas Juhl Bruun. Leder af mediehuset var Benthe Vestergård, der samtidig var pressechef for Vollsmose, men hvem den nye er, vides p.t. ikke. Den næste fire-års runde er lige begyndt juni 2012 med nye stab og planer, men den kommer til at hedde Vollsmosesekretariatet lige som første gang i 2001.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter og referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°24′30″N 10°26′00″E / 55.40833°N 10.43333°Ø / 55.40833; 10.43333