Seden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Seden
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Odense Kommune
Sogn: Seden Sogn
Demografi
Seden: 3.743[1] (2006)
Kommunen: 200.563[1] (2017)
 - Areal: 304,34 km²
Tidszone: UTC +1
Oversigtskort

Koordinater: 55°25′33″N 10°26′7″E / 55.42583°N 10.43528°Ø / 55.42583; 10.43528 Seden er en bydel i den nordøstlige del af OdenseFyn, med 3.743 indbyggere i byområdet (2006)[1]. Området blev tidligere betragtet som en forstad til Odense, men siden 1. januar 2007 har Danmarks Statistik anset Seden for at være en bydel i Odenses byområde[2].

Nærliggende bebyggelser[redigér | redigér wikikode]

Nærliggende bebyggelser er Seden Syd, Seden Strandby, Bullerup, Skibhusene, Biskorup og Vollsmose.


Historie[redigér | redigér wikikode]

Seden var oprindelig en landsby beliggende nord for Odense Å. Landsbyen havde i 1682 16 gårde og 2 huse med jord. Det dyrkede areal udgjorde 468,5 tdr. land skyldsat til 64,91 tdr. htk.[3] Ved landsbyen lå et færgested over åen. Foruden kirke og præstegård fandtes omkring 1920 forsamlingshus, smedie og skole.[4]

Seden Skole[redigér | redigér wikikode]

Seden Skole går der cirka 640 elever fordelt på ti årgange. Ud over Seden dækker skoledistriktet[5] Seden Syd, Seden Strandby, Åsum og dele af Vollsmose.

Seden Strandby[redigér | redigér wikikode]

Seden Strandby[6] blev grundlagt i år 1920 og er beliggende i Seden Sogn ved Odense Fjord. Seden Strand ligger to kilometer nord for bydelen Seden og syv kilometer nordøst for Odenses centrum. Byen er dog en meget lille, hvilket betyder at byen kun har et indbyggertal på 325 indbyggere (2011).

Fjordens Dag[redigér | redigér wikikode]

Fjordens Dag[7], som bliver afholdt den 2. september, er Danmarks største naturarrangement. Fjordens Dag fandt sted for første gang i 1991 ved Odense Fjord. Siden da har arrangementet bredt sig ud og har fået en del flere aktivitetssteder, og omfatter nu også Kerteminde Fjord.

Stige Ø[redigér | redigér wikikode]

Stige Ø var tidligere en losseplads, beliggende mellem Odense Kanal og Odense Fjord, men i 1994 besluttede Odense byråd sig for at lukke lossepladsen og dække øen med jord og græs. Stige Ø blev genoprettet for blandt andre naturelskere og motionister.

Sociale tilbud i Seden[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Ungdomsskoler[redigér | redigér wikikode]

Seden har nogle specielle ungdomsskoler, eksempelvis et væksthus for skoletrætte elever. Der er omkring fem elever og to lærere i Væksthuset i Seden. I perioder kan der være flere elever. Forgangsmændene bag Væksthuset Seden er Odense Kommune. Væksthuset blev oprettet, da andre specialskoler blev lukket. Det var et problem for de unge, der havde brug for hjælp; Væksthuset kunne løse nogle af problemerne.

Væksthuset i Seden har eksisteret i seks år. Væksthuseleverne møder klokken 8.00 hver mandag, tirsdag, onsdag og fredag, og de får fri 11.15. Disse dage har eleverne fag som fx dansk, matematik, engelsk og biologi. Eleverne arbejder kreativt med det faglige indhold, og til dette er der indrettet kreative værksteder i huset. Der er fx tømrer-, maler- og cykelværksteder. Desuden tager lærere og elever på faglige ekskursioner om tirsdagen. Væksthuset har sin egen bus til formålet. I Seden kan man også tilmelde sig Risings Ungdomsskole. Her udvælger man bestemte ting, man vil gå til i sin fritid, fra sport til fagligt.

Fjordager Idræts Forening[redigér | redigér wikikode]

Fjordager Idræts Forening (forkortet FIF, Fjordager-IF) er bygget i sammen med Seden Skole. Skolen tager brug af Fjordager-IF's faciliteter. Der er mulighed for at spille basketball, badminton, fodbold, gymnastik, håndbold, teater (kaldet Scenen), tennis, motion, petanque, taekwondo og line dance. Fodbold har sin egen klub, ved skolens fodboldbane.

Spejderhuset Seden[redigér | redigér wikikode]

Før Spejderhuset blev grundlagt, var området først en gård, derefter kommunekontor og så Spejderhuset. Nu ligger der et lokalhistorisk arkiv og et væksthus.

Spejderhuset lukkede på grund af mangel på ledere. Det blev brugt af to spejdergrupper, de grønne pigespejdere (KFUK)[8] og de blå spejdere (KFUM)[9].

De grønne pigespejdere er en ambitiøs og moderne spejderorganisation. De bygger på et kristent grundlag. Man kommer som kristen pigespejder til at stifte bekendtskab med kristendom og værdier som tro, etik, ærlighed, tolerance, mm. De blå spejdere er et spejderkorps som er tilknyttet den internationale spejderorganisation. De er religionsfrie og støtter unge i at blive selvstændige, ærlige, demokratiske og ansvarlige voksne, der har respekt for deres omverden og naturen.

Lokaliteter[redigér | redigér wikikode]

Seden har mange butikker. I år 2011 blev en ny bager, en indkøbsbutik og en bank opført ved Kertemindevejen. Seden har sin egen slagter, Fjordagerslagteren. Fjordagerslagteren blev i år 2011 kåret til at have lavet Danmarks bedste grillpølse[10].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688 (København 1927, reprotryk for Landbohistorisk Selskab København 1975)