Palmeolie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
wikificer, ingen kilder, sprog, ukat
No edit summary
Linje 2: Linje 2:
{{ingen kilder}}
{{ingen kilder}}
{{sprog}}
{{sprog}}
[[Fil:Huile de palme biologique 350g.jpg|thumb|Palmeolie blok, som viser den lysere farve, som kommer ved kogning]]
Palme olie (også kendt som dendê olie, fra Portugisisk) er en spiselig [[Vegetabilsk fedtstof og olie|vegetabilsk olie]] udvundet fra mesocarp (rødlig papirmasse) i frugten fra [[Oliepalme|olie palmer]], primært fra den afrikanske olie palme [[Elaeis guineensis]] og i nogle tilfælde fra den amerikanske olie palme [[Elaeis oleifera]] og den maripanske palme [[Attalea maripa]].
Palme olie (også kendt som dendê olie, fra Portugisisk) er en spiselig [[Vegetabilsk fedtstof og olie|vegetabilsk olie]] udvundet fra mesocarp (rødlig papirmasse) i frugten fra [[Oliepalme|olie palmer]], primært fra den afrikanske olie palme [[Elaeis guineensis]] og i nogle tilfælde fra den amerikanske olie palme [[Elaeis oleifera]] og den maripanske palme [[Attalea maripa]].


Palme olie er naturlig rødlig i farven, grundet det høje indhold af [[betakaroten]]. Det er ikke at forveksle med [[palmekerne olie]], udvundet fra kernen af samme frugt eller [[kokosolie]] udvundet fra kernen af kokospalmen ([[Cocos nucifera]]). De er forskellige i farven (rå palmekerne olie mangler [[Karotin|karotiner]] og er ikke rød), og i [[mættet fedt]] indhold: Palme mesocarp olie er 49% mættet, mens palmekerne olie og kokosolie er 81% og 86% mættet fedt.
Palme olie er naturlig rødlig i farven, grundet det høje indhold af [[betakaroten]]. Det er ikke at forveksle med [[palmekerne olie]], udvundet fra kernen af samme frugt eller [[kokosolie]] udvundet fra kernen af kokospalmen ([[Cocos nucifera]]). De er forskellige i farven (rå palmekerne olie mangler [[Karotin|karotiner]] og er ikke rød), og i [[mættet fedt]] indhold: Palme mesocarp olie er 49% mættet, mens palmekerne olie og kokosolie er 81% og 86% mættet fedt

Sammen med kokosolie, er palmeolie en af de få højt mættede vegetabilske fedtsyrer og er halvsolid ved stuetemperatur.

Palmeolie er ofte brugt, som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte [[Afrika]], [[Sydøstasien|Sydøst Asien]] og dele af [[Brasilien]]. Dens anvendelse i den kommercielle madvarer industri og andre dele af verden er store, grundet den lave pris og den høje oxidations stabilitet ([[Mættet fedt|Mættet]]) af de raffinerede produkt ved stegning.

Anvendelsen af palmeolie i madvarer har vakt bekymring hos miljøaktivister; Det høje udbytte af træerne har sat gang i større dyrkning, som har ledt til rydelse af skove i dele af Indonesien og Malasia, for at gøre plads til oliepalmers [[monokultur]]. Det har resulteret i betydelige tab af naturareal til [[Orangutanger|orangutangen]], hvor begge arter er truet; specielt [[Sumatra-orangutang|sumatra-orangutangen]] er blevet udnævnt til meget truet. I 2004 blev RSPO stiftet, for at arbejde sammen med palmeindustrien om disse bekymringer. Derudover blev der som svar på udryddelse af skove, lavet en lov af regeringen i Malasia, om at opretholde mindst halvdelen af nationens land dækket af skov.

{{ukategoriseret}}
{{ukategoriseret}}

Versionen fra 5. apr. 2017, 12:05

Palmeolie blok, som viser den lysere farve, som kommer ved kogning

Palme olie (også kendt som dendê olie, fra Portugisisk) er en spiselig vegetabilsk olie udvundet fra mesocarp (rødlig papirmasse) i frugten fra olie palmer, primært fra den afrikanske olie palme Elaeis guineensis og i nogle tilfælde fra den amerikanske olie palme Elaeis oleifera og den maripanske palme Attalea maripa.

Palme olie er naturlig rødlig i farven, grundet det høje indhold af betakaroten. Det er ikke at forveksle med palmekerne olie, udvundet fra kernen af samme frugt eller kokosolie udvundet fra kernen af kokospalmen (Cocos nucifera). De er forskellige i farven (rå palmekerne olie mangler karotiner og er ikke rød), og i mættet fedt indhold: Palme mesocarp olie er 49% mættet, mens palmekerne olie og kokosolie er 81% og 86% mættet fedt

Sammen med kokosolie, er palmeolie en af de få højt mættede vegetabilske fedtsyrer og er halvsolid ved stuetemperatur.

Palmeolie er ofte brugt, som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte Afrika, Sydøst Asien og dele af Brasilien. Dens anvendelse i den kommercielle madvarer industri og andre dele af verden er store, grundet den lave pris og den høje oxidations stabilitet (Mættet) af de raffinerede produkt ved stegning.

Anvendelsen af palmeolie i madvarer har vakt bekymring hos miljøaktivister; Det høje udbytte af træerne har sat gang i større dyrkning, som har ledt til rydelse af skove i dele af Indonesien og Malasia, for at gøre plads til oliepalmers monokultur. Det har resulteret i betydelige tab af naturareal til orangutangen, hvor begge arter er truet; specielt sumatra-orangutangen er blevet udnævnt til meget truet. I 2004 blev RSPO stiftet, for at arbejde sammen med palmeindustrien om disse bekymringer. Derudover blev der som svar på udryddelse af skove, lavet en lov af regeringen i Malasia, om at opretholde mindst halvdelen af nationens land dækket af skov.

Kategori mangler
Denne side hører til i en eller flere kategorier. Kategoriser venligst denne side ved at placere den sammen med lignende emner. Fjern skabelonen efter kategorisering. Bemærk, at kategorier påsat via skabeloner, samt meget generelle kategorier ikke bør betragtes som tilstrækkelige.