Forskel mellem versioner af "Dansk indfødsret"

Spring til navigation Spring til søgning
292 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
Lidt sprogret, omskriver indledningen lidt, tilføjer ekstern henvisning til Indfødsretsloven.
(→‎Dobbelt statsborgerskab: Rettet fejlagtig dato for Danmarks Anerkendelse af dobbelt statsborgerskab fra 15. September 2015 til 1. September 2015 Rettet tastefejl i indfødsret.)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
(Lidt sprogret, omskriver indledningen lidt, tilføjer ekstern henvisning til Indfødsretsloven.)
'''Dansk indfødsret''' omtaleser en formel betegnelse, der svarer til det, der i daglig tale og i andre lande ofte betegnes som [[statsborgerskab]]. Begrebet reguleres af [[Danmarks Riges Grundlov|Grundloven]], hvis § 44, stk. 1 somlyder: "''Ingen udlænding kan få indfødsret uden ved lov".''" IndfødsretHerudover erreguleres det,dansk derindfødsret i daglig tale og i andre lande ofte betegnes somaf [[statsborgerskabindfødsretsloven]] ("Lov om dansk indfødsret").
 
== Erhvervelse af dansk indfødsret ==
De nærmere regler for erhvervelse af indfødsret er fastlagt i '''lov om dansk indfødsret'''. Heri bestemmes, at et barn får dansk indfødsret, hvis enten faderen eller moderen er dansk statsborger. (dvs. selv har dansk indfødsret). Det er derimod uden betydning, om barnet bliver født i [[Danmark]] eller i udlandet, med den undtagelse at barnet ikke får dansk indfødsret hvis det bliver født i udlandet, kun barnets far har dansk indfødsret og barnets far ikke er gift med barnets mor. Det minder om reglerne i de fleste kontinentaleuropæiske lande; men afviger fra de [[angelsaksisk]]e lande, hvor fødestedet ofte er afgørende for statsborgerskabet. Børn under 12 år, der [[adoption|adopteres]] af danske forældre, får dansk indfødsret ved adoptionen.
 
Da [[Grønland]] og [[Færøerne]] er en del af det danske rige under [[rigsfællesskabet]], er befolkningen ligestillet med etniske danskere, og har derved automatisk dansk indfødsret.
 
===Fortabelse som straf===
Siden 1. juli 2004 har man ifølge [[Indfødsretsloven|indfødsretslovens]] § 8 B ved dom kunne fratages ens statsborgerskab hvis man dømmes for overtrædelse af en straffebestemmelse i straffelovens kapitel 12 ("Forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed") eller kapitel 13 ("Forbrydelser mod statsforfatningen og de øverste statsmyndigheder, terrorisme m.v.") og man ikke derved bliver statsløs.
 
Da således kun personer som har dobbelt statsborgerskab kan frakendes statsborgerskabet og da Danmark indtil fornylig ikke tillod dobbeltstatsborgerskab har bestemmelsen haft begrænset betydning. Visse lande såsom [[Marokko]]<ref>[http://marokko.um.dk/da/rejse-og-ophold/statsborgerskab/dobbelt-statsborgerskab/ Marokkanske regler for dobbelt statsborgerskab<!-- Bot genereret titel -->]</ref> anerkender ikke frasigelse af statsborgerskab og folk med der havde frasagt sig deres statsborgerskaber fra disse lande og opnået dansk statsborgerskab havde således de facto dobbelt statsborgerskab. [[Sam Mansour]] er den eneste der er blevet frakendt sin indfødsret i medfør af § 8 B.
 
== Eksterne henvisninger ==
*[https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=28974 Indfødsretsloven] (LBK nr 422 af 07/06/2004, retsinformation.dk)
*[https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=152087 Cirkulæreskrivelse om naturalisation]
*[http://www.retsinfo.dk/_GETDOC_/ACCN/C20020005510-REGL Cirkulæreskrivelse om nye retningslinier for optagelse på lovforslag om indfødsrets meddelelse]
2.196

redigeringer

Navigationsmenu