Forskel mellem versioner af "Kongeriget Sicilien"

Spring til navigation Spring til søgning
40 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
m
Smårettelser + {{Kilder}}
m (SVG-flag)
m (Smårettelser + {{Kilder}})
 
== Historie ==
I [[1127]] døde [[William 2. af Apulien|William 2.]], hertug af [[Apulien]], og [[Roger 2. af Sicilien]] samlede Apulien og Sicilien under sig. Han støttede [[modpave Anaklet 2.]], der som tak kronede Roger som ''konge af Sicilien'' på juledag [[1130]].
 
Roger brugte meget af de følgende ti år på at bekæmpe såvel ydre som indre fjender, og da det var overstået, fremlagde han i [[1140]] de såkaldte Ariano-assizer, en række love, der blandt andet lagde grunden til det sicilianske bureaukrati samt sikrede [[feudalisme]]n og frem for alt centraliserede magten i riget. I [[1139]] havde Roger også fået den legitime paves anerkendelse som konge, og han kunne nu koncentrere sig om krigstogter uden for riget. Således indtog hans flåde [[Mahdia]] i det nuværende [[Tunesien]], og flåden gik også til angreb på [[Østromerske Kejserdømme|det byzantinske rige]]. Kongeriget Sicilien blev efter dette i omkring hundrede år den førende sømagt i [[Middelhavet]].
Rogers efterkommere fastholdt magten til slutningen af det [[12. århundrede]], hvor den tysk-romerske kejser [[Henrik 6. (Tysk-romerske rige)|Henrik 6.]] indtog kongedømmet og lagde det ind under [[Huset Hohenstaufen]] i [[1197]]. Den blot 3-årige kommende tysk-romerske kejser, [[Frederik 2. (Tysk-romerske rige)|Frederik 2.]], der faktisk også var barnebarn af Roger 2., blev sat på tronen, hvilket gav problemer i det centraliserede Sicilien. Samtidig var der flere tronprætendenter, men Frederik 2. opretholdt med skiftende værger magten, da striden efterhånden ebbede ud i [[1207]]. Frederik udbyggede Rogers assizer, hvilket resulterede i, at kongeriget Sicilien blev den første europæiske [[enevælde|enevældige]] stat, der trådte ud af feudalismen. Frederiks og Rogers lovgivning, nedfældet i ''Liber Augustalis'', var basis for sicilianske love helt til [[1819]]. Desuden grundlagdes et af de første universiteter, [[Napoli Universitet]] med tilnavnet ''Federico II''.
 
Efter Frederik regerede en af hans sønner nogle år, men i [[1266]] invaderede [[angevinHuset Anjou|angevinske]]ske tropper riget, hvilket bragte [[Karl 1. af Sicilien]] til magten. Han kunne dog ikke opretholde magten over hele riget, og efter [[Den sicilianske vesper]] i [[1282]], et oprør mod Karl, kom [[Peter 3. af Aragonien]] til magten i den del af kongeriget Sicilien, der befandt sig på Sicilien. Krigen fortsatte i tyve år derefter, men rokkede ikke ved, at riget de facto var delt i to: kongeriget Sicilien og kongeriget Napoli.
 
Ved fredsslutningen blev [[Frederik 3. af Sicilien]] konge, og riget fungerede i det følgende århundrede som et selvstændigt kongedømme, der dog var under kontrol af de aragonske herskere. Herefter kom riget formelt under Aragonien, der under [[Alfons 5. af Aragonien]] i [[1443]] erobrede kongeriget Napoli og derpå samlede de to kongeriger igen. Alfons opdelte imidlertid få år senere på ny riget i to, og i de følgende århundreder var kongeriget Sicilien under aragonsk, senere spansk kontrol, indtil riget blev genforenet med kongeriget Napoli under navnet [[Begge Sicilier]] i [[1816]].
 
== Referencer ==
{{DEFAULTSORT:Sicilien, Kongeriget}}
{{Kilder}}
 
{{autoritetsdata}}
 
{{DEFAULTSORT:Sicilien, Kongeriget}}
[[Kategori:Sicilien]]
[[Kategori:Italiens historie]]
40.178

redigeringer

Navigationsmenu