Forskel mellem versioner af "Århushistorie"

Spring til navigation Spring til søgning
130 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
m
Datomaerker kilde mangler-skabeloner
(km)
m (Datomaerker kilde mangler-skabeloner)
En '''Aarhushistorie''' er en type [[vittighed]], der handler om de angiveligt dumme [[Aarhus|aarhusianere]]. De var udbredte i 1970'erne og 1980'erne.
 
Baggrunden for historierne var, at der blev gennemført nedskæringer i [[TV-Byen]] i [[København]], samtidig med at der blev oprettet en Provinsafdeling i Aarhus.{{kmkilde mangler|dato=juli 2018}} Stemningen blandt de københavnske medarbejdere i [[DR]] førte til drillerier af de nye aarhusianske kollegaer.{{kmkilde mangler|dato=juli 2018}} Derved fødtes aarhushistorierne, der blev en sand landeplage.{{kmkilde mangler|dato=juli 2018}} En del af dem blev udgivet i små hæfter. Historierne ebbede ud i løbet af 1980’erne.
 
== Form ==
De små historier er en fordanskning af tyske vitser, der gjorde grin med [[østfriserne]] i [[Niedersachsen]].{{kmkilde mangler|dato=juli 2018}} Aarhushistorien adskiller sig dog på formen, ud over at den tillægges at foregå i [[Aarhus]]. Den kan siges at være [[molbohistorie]]ns afløser; men hvor molbohistorien er karakteriseret ved at være en lille fortælling af længde som en kort [[novelle]], så er århushistorien karakteriseret ved i almindelighed at være ganske kort og ofte at blive fremført som et kort spørgsmål med efterfølgende kort forklaring. Hovedindholdet er imidlertid at ville formidle, at aarhusianere er uintelligente, ligesom tidligere tiders molboer siges at have været det.
:''Eksempel: "Hvorfor hælder århusianerne [[vand]] på deres [[computer]]? – De vil surfe på [[Internettet|nettet]]."''
I stedet for at stille et spørgsmål, der alligevel kun kan besvares af dem, der kender historien på forhånd, kan man også gå direkte til udsagnet, der i lighed med molbohistoriens pointe udstiller en bestemt befolkningsgruppe som mindre begavede.
 
== Schildbürgere og Østfriserne ==
I [[Tyskland]] har man en sammenlignelig genre, nemlig med de gamle historier om ''die Schildbürger'', der direkte svarer til vore [[molbohistorie]]r.{{kmkilde mangler|dato=juli 2018}} Historierne ligner hinanden til forveksling, og med de nyere historier om de dumme østfrisere fra [[Østfrisland]], og disse sidste, ''die Ostfriesenwitze'', svarer i stort tal til århushistorierne, så der kan være mistanke om, at de ikke er opstået selvstændigt, men er blevet oversat, dog med undtagelse af de historier, der er meget egnsspecifikke.
:''Eksempel: "Hvorfor har østfriserne firkantede [[æg]]? Det er for at de ikke skal trille ned ad diget!"''
 
53.012

redigeringer

Navigationsmenu