TV-Byen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den 14 etager høje kontorbygning TV-Byen er ligesom Radiohuset og DR Byen tegnet af Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S

TV-Byen er Danmarks Radios tidligere hovedsæde, og blev bygget i 1960'erne i Gladsaxe. Den fik hurtigt øgenavnet Gyngemosen, efter det nærliggende naturområde Gyngemosen. TV-Byen blev tegnet af arkitekt Mogens Boertmann hos Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S efter 1. præmie i konkurrence 1959.

De første studier blev taget i anvendelse allerede i 1963, Kong Frederik foretog indvielsen af første etape bestående af bl.a. blokken med de tre store studier i 1965, anden etape med 14 etagers kontorhus var klar i 1970, og nogle år senere blev byggeriet afsluttet med nyhedshuset.

TV-Byen blev bygget som følge af stor pladsmangel i RadiohusetFrederiksberg, hvorfra de første danske fjernsynsprogrammer blev sendt. TV-Avisen blev flyttet ud til TV-Byen relativ sent; det skete først den 7. oktober 1983.

DR's administration lå også i TV-Byen, ligesom Gyngemosen også rådede over snedkerier, filmstudier, kostumeafdeling, værksteder til sendevogne og andre nødvendige faciliteter. Desuden foregik en del radioproduktion også i TV-Byen.

DR flyttede i løbet af 2006 og 2007 de fleste af sine københavnske aktiviteter til DR Byen i Ørestad-området på Amager, nærmere bestemt ved Metro-stationen DR Byen. Tilbage på området er fire studier, som DR har lejet af Sjælsø Gruppen i 10 år.

Området Gyngemosen[redigér | redigér wikikode]

I forbindelse med fraflytningen er bygningerne solgt til Sjælsø Gruppen, der har omdannet området til bolig- og erhvervsejendomme. I januar 2009 åbnedes tre supermarkeder, en Irma, en Fakta og REMA 1000 på stedet, i den bygning som tidligere blev kaldt dekorationsbygningen.

Den 7. september 2009 flyttede revisions- og rådgivningsfirmaet Ernst & Young ind i DRs tidligere hovedbygning efter omfattende renovering. Den høje bygning hedder nu EY-Tower.

Området kendes i øvrigt for sin bestand af især arten Spidssnudet Frø, der dog er blevet kraftigt reduceret efter byggearbejdet er gået i gang.[1]

I 2008 betegnes områdets bestand af den af EU strengt beskyttede art Spidssnudet Frø som kritisk, og eksperter kan ikke længere garantere bestandens overlevelse i området.[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]