Svingstat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svingstater i valget i 2008

I amerikanske præsidentvalg er en svingstat en delstat, hvor ingen kandidat har et klart flertal.

Svingstater har en enorm betydning i amerikansk politik, idet princippet er: The winner takes it all, dvs. den kandidat, der har flertal får alle statens valgmandsstemmer.

Derfor kan en amerikansk præsident godt vælges uden at have et flertal af samtlige stemmer i landet. Det skete senest i 2016, hvor Donald Trump vandt over Hillary Clinton med 279 mandater mod Clintons 228, selvom Clinton fik 2,868,691 flere stemmer på landsplan end Trump.

Præsidentkandidaterne bruger normalt mere tid og penge på at føre valgkamp i svingstater frem for stater, hvor en af kandidaterne fører så meget, at det vil være meget svært at hente.

Florida, Ohio, og Colorado regnes normalt for at være de mest tydelige svingstater. I 2004 gik de til republikanerne, mens de i 2008 gik til demokraterne.

Andre typiske svingstater inkluderer blandt andet Missouri, Nevada, og New Hampshire.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
USASpire
Denne artikel om amerikansk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker