Tegnestuen Vandkunsten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Vandkunsten (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vandkunsten)
Sømærk, Teglværkshavnen (2003-08)

Tegnestuen Vandkunsten A/S

Tegnestuen Vandkunsten A/S er en arkitektvirksomhed i København. Tegnestuen har omkring 70 medarbejdere og beskæftiger sig hovedsageligt med boligbyggeri, planlægning og renovering.

Virksomheden blev stiftet i 1970 af Svend Algren, Jens Thomas Arnfred, Michael Sten Johnsen og Steffen Kragh. De vandt dengang en idékonkurrence for tæt-lav boligbyggeri med et projekt der senere blev udviklet og opført som Tinggården i 1978. I dag består ejerkredsen af fem mangeårige medarbejdere og partnere.

Arkitekterne i Vandkunsten var især i starten kendt for deres bofællesskaber. Desuden er der i en del projekter anvendt almindelige massefremstillede materialer omsat til et egentligt arkitektonisk udtryk. Tidlige projekter kan ofte kendes på brugen af sort i træværk eller plademateriale

Tegnestuen har gennemgående haft en stærk bæredygtig profil, fokus på Livscyklusvurdering, en udpræget grad af præfabrikation, trækonstruktioner, samt genanvendelse af byggematerialer.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Det blå hjørne på Christianshavn

Tegnestuen har blandt andet tegnet følgende projekter:

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Blandt tildelte priser kan nævnes Nykredits Arkitekturpris (1990), Boligbyggeriet Sømærk modtog i 2008 diplom fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse for enestående og smukt byggeri. I 2009 tildeles Vandkunsten Alvar Aalto-medaljen for kreativ arkitektur. Det var første gang, at prisen blev tildelt et kollektiv. Firmaet har endvidere modtaget Mies van der Rohe-prisen og Eckersberg Medaillen (1982). I 2015 er Vandkunsten den første modtager af Nykredits Bæredygtighedspris.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.