Telegrafregimentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Telegrafregimentet
Coat of arms of Telegrafregimentet.svg
Våbenskjold
Aktiv 1. januar 1992 (1951)
Land Danmark Danmark
Værn Hæren
Type Telegrafregiment
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Værnsfælles forsvarskommando
Størrelse 3 bataljoner
Del af Forsvaret
Kaserner Haderslev Kaserne, Haderslev
Ryes Kaserne, Fredericia
Kaldenavn(e) TGR
Bæltefarver Signal Reg DK stable belt.png
Maskot(ter) Ærkeenglen Gabriel
Årsdage 24. marts (Gabrielfesten)
Hjemmeside TGR hjemmeside
Ledere
Chef TGR Oberst Søren Andersen

Telegrafregimentet er et regiment indenfor den danske hær. Regimentet blev oprettet i 1951 med det formål at uddanne og udstyre enheder til at støtte den danske hær i krigstid med kommando, kontrol og kommunikation. Enhederne ved regimentet nedsætter kommando-, kontrol- og kommunikationsinfrastrukturen ved at oprette et køretøjsbaseret mikrobølge-radioudstyrsnet af informationscentre i en masketopologi. Netværket er designet til at være sikkert, krypteret og vanskeligt at neutralisere. Udover radionetværk etablerer regimentet også mobile militære hovedkvarterer, der skal anvendes af hæren.

Historien bag Regimentet[redigér | redigér wikikode]

Historien om telegrafregimentet kan dateres helt tilbage til 1867, hvor den første danske signalenhed blev stiftet. Den 1. januar 1914 opnåede denne status af en bataljon under Ingeniørregimentet. Den 1. november 1947 besluttede Forsvarsministeriet at flytte signalbataljonen fra det tekniske regiment til at tjene direkte under generalkommandoen. Signalbataljonen blev senere delt i to bataljoner. Den 1. november 1951 fik de to bataljoner status af regimenter og blev navngivet som henholdsvis Sjællandske Telegrafregiment og Jyske Telegrafregiment. Det Sjællandske Telegrafregiment blev knyttet til landstyrkerne i COMMAND EAST og det Jyske Telegrafregiment blev knyttet til landstyrkerne i COMMAND WEST.

I 1989, hvor den kolde krig nærmede sig sin afslutning besluttede folketinget at fusionere de to regimenter til et enkelt med base i Fredericia, idet dog en bataljon forblev på Sjælland på Antvorskov Kaserne indtil 2001[1]. Denne beslutning blev foretaget den 1. januar 1992, og det nye regiment fik navnet Telegrafregimentet.

Struktur og organisation[redigér | redigér wikikode]

Telegrafregimentet består af en stab og nedenstående enheder. Staben er stedhørende i Fredericia på Bûlows kaserne

Regimentet består af to bataljoner:

  • CIS Bataljonen i Fredericia på Ryes kaserne
  • HQ Bataljonen i Haderslev

Af specialenheder til særlige formål under telegrafregimentet er følgende:

Garnison, kaserner og baser[redigér | redigér wikikode]

Regimentet har base i byerne Fredericia og Haderslev. I Fredericia er regimentets CIS-bataljon garnisoneret på Ryes Kaserne. Kasernen blev bygget i 1960'erne og grænser op til Hyby Fælled, som bliver brugt som øvelsesområde. Haderslev Kaserne er hjemsted for den femte signalbataljon, HQCOY/første brigade (Stabskompagni) og militærorkestret (Slesvigske Musikkorps). Ud over de to baser opererer regimentet også i Hyby Fælled uden for Fredericia. Øvelsesområdet er åbent for offentligheden.

Tidligere har regimentet tillige haft til huse i Bülows Kaserne, Høvelte, Tønder, Slagelse og Rønne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

http://forsvaret.dk/TGR/Pages/default.aspx http://www.tvsyd.dk/artikel/35041:Soldater-siger-nej-til-tvangsforflyttelse

Noter[redigér | redigér wikikode]