Testikelkræft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Testikelkræft er kræft i testiklernes væv. Testikelkræft er en sjælden sygdom. Det er dog den form for kræft, der i Danmark hyppigst rammer mænd og drenge mellem 15 og 40 år. Hvert år får omkring 300 danske mænd konstateret kræft i testiklerne. Heldigvis helbredes næsten alle patienter med testikelkræft – også selv om sygdommen har spredt sig. Et godt eksempel er cykelrytteren Lance Armstrong, som fik konstateret testikelkræft med spredning til lever, lunger og hjerne. Han blev helbredt og vandt i i perioden 1999-2005 det verdensberømte cykelløb Tour de France.

Hvis man opdager en hævelse i selve testiklen, bør man omgående gå til undersøgelse hos sin læge. Det er vigtigt at behandle den syge testikel så tidligt som muligt. For jo tidligere sygdommen behandles, jo enklere og hurtigere er behandlingen.

Årsag til testikelkræft[redigér | redigér wikikode]

Det vides endnu ikke, hvorfor testikelkræft opstår, men meget tyder på, at skaden sker allerede i fostertilstanden, mens fosteret er meget lille. Man har en større risiko for at udvikle testikelkræft, hvis testiklerne ikke vandrer ned i pungen eller gør det sent i livet. Teorier om, at slag, betændelse og stramme bukser kan føre til testikelkræft, er aldrig blevet påvist videnskabeligt.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Hjælp til selvhjælpssted med online forum, dagbøger, links osv.

Kræftens Bekæmpelse om testikelkræft


SygdomStub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.