Theodelinda

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Theodelinda i en fresko af familien Zavattari, 1444

Theodelinda (Theudelinde, Theodelinde, Theodolinde, Theodelind, Theidlindis, Theolinde; ca. 57022. januar, 627/628) var en langobardisk dronning til to på hinanden følgende konger i perioden 589 til 616.

Theodelinda var datter af den bavariskes hertug Garibald af Bayern, som selv var delvis langobardisk idet hans mor, Valderada var datter af den langobardiske konge Wacho (død 539). Paulus Diaconus beskriver hende som blond og meget smuk. Hun var gift med kong Authari og derefter med kong Agilulf. I det sidste ægteskab fødte hun to børn: datteren Gundeperga (ca. 519) og sønnen Adaloald (ca. 616).

Theodelinda var katolik i modsætning til begge hendes mænd og hovedparten af langobarderne, der holdt sig til den arianske kristne tro eller var hedninge. Hun havde stor indflydelse på den religiøse politik under hendes anden mand. Hun havde søgte fred med den Romerskkatolske kirke og skrev med pave Gregor den Store. Hun fik Agilulf til at give den romerske katolske kirkes ejendom tilbage til kirken og genoprette bispesæder. Hun søgte at løse trekapitelskismaet, der adskilte paven i Rom og Patriarkatet Aquileia. Theodelindas søn med Authari blev døbt i den katolske kirke i år 616.

Første ægteskab: Authari[redigér | redigér wikikode]

Langobardernes konge Authari havde været forlovet med en søster af frankernes konge Childebert af Austrasien. Men det var forbi, da det ikke lykkedes frankerne og langobarderne at slutte fred. Childebert valgte at gifte sin datter væk til goterne i Spanien. Authari kontaktede bavarierne for at få en alliance med dem i stedet. Bavarierne var nominelt underlagt frankerne, men i realiteten havde de stor selvstændighed og lå som en stødpude mellem langobarderne og frankerne og kunne hjælpe med til at hindre frankernes – der var den voksende magt – indtog ind i Italien.

Theodelinda tog med sin bror Gundoaldo til Italien og brylluppet blev holdt i Verona den 15. maj 589. Men allerede omkring et år senere (den 5. september 590) døde Authari pludseligt måske forgiftet.

Andet ægteskab: Agilulf[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Paulus Diaconus fik Theodelinda mandat af de langobardiske hertuger til at vælge den næste konge. Agilulf, der var hertug af Turin, kom for at vise sin agtelse til enken. I respekt kyssede han hendes hånd, hvorefter hun spurgte, hvorfor han kyssede hendes hånd, når han havde lov til at kysse hendes læber. På den vis valgte hun den næste konge, og de blev gift i november samme år.

Kunst[redigér | redigér wikikode]

Både Agilulf og Theodelinda var optaget af kunst, og der er flere prægtige kunstgenstande, der er forbundet med dem. Agilulf med Agilulfs kors (italiensk: La Croce di Agilulfo) et jubelbesat guldkors, der sandsynlig hang fra kongekronen. Theodelinda med jernkronen, der i de følgende århundreder blev brugt til at krone en lang række langobardiske og italienske konger, tysk-romerkse kejsere og ikke mindst Napoléon Bonaparte. Også en enestående skulptur kaldet Høne med kyllinger (Chioccia con i pulcini) blev sandsynligvis bestilt af Theodelinda.

Kilder[redigér | redigér wikikode]