Kam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En moderne kam.
En trækam fra Punjab, Pakistan.

En kam er et redskab til rensning og ordning af hårene og fremstilles - når bortses fra de af guld og sølv fremstillede smykkekamme - hovedsagelig af horn, hestehove, ebonit, galalit, celluloid, skildpadde og ben.

Horn, skildpadde og hestehove spaltes, presses i varmen fladt ud, og kammen enten udskæres, hvorefter tænderne udfræses på maskine eller saves for hånden, eller hele kammen stanses ud, for eksempel således at mellemrummene mellem tænderne i én kam danner tænderne i en anden. Derefter følger en finere tildannelse og polering.

Ben behandles med sav eller ved fræsning; ebonit, galalit og celluloid behandles som horn; dog bortfalder selvfølgelig spaltningen og tilretningen.

Kam eller vævekam bruges, navnlig ved håndvæve, som betegnelse for ritten ved vævning.


Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.