Kam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En moderne kam.
En trækam fra Punjab, Pakistan.

En kam er et redskab til rensning og ordning af hårene og fremstilles hovedsagelig af horn, hestehove, ebonit, galalit, celluloid, skildpadde og ben. Smykkekamme af guld og sølv findes også, men de har mest et æstetisk formål.

Det er ikke sikkert, hvornår kammen blev opfundet, men det har været i Præhistorisk tid. De ældste kamme er 5000 år gamle fra oldtidens Persien.[1]

Fremstilling[redigér | rediger kildetekst]

Horn, skildpadde og hestehove spaltes, presses i varmen fladt ud, og kammen enten udskæres, hvorefter tænderne udfræses på maskine eller saves for hånden, eller hele kammen stanses ud, for eksempel således at mellemrummene mellem tænderne i én kam danner tænderne i en anden. Derefter følger en finere tildannelse og polering.

Ben behandles med sav eller ved fræsning; ebonit, galalit og celluloid behandles som horn; dog bortfalder selvfølgelig spaltningen og tilretningen.

Kam eller vævekam bruges, navnlig ved håndvæve, som betegnelse for ritten ved vævning.


Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.