Thorald Læssøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thorald Læssøe
Thorald Læssøe.jpg
Personlig information
Fødselsdato 25. juni 1816Rediger på Wikidata
Fødested FrederikshavnRediger på Wikidata
Dødsdato 25. marts 1878 (61 år)Rediger på Wikidata
Dødssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Christian Holm, Christen KøbkeRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Thorald Læssøe (født 25. juni 1816 i Frederikshavn, død 25. marts 1878 i København) var en dansk landskabsmaler, søn af Margrethe Juliane Signe Læssøe, bror til officeren Frederik Læssøe, museumsmanden Ludvig Læssøe og præsten Kristian Frederik Læssøe.

Thorald Læssøe var først bestemt til at blive landmand. Da han havde mere lyst til at være kunstner, blev han elev af dyrmaler Christian Frederik Carl Holm indtil dennes bortrejse til München. Han besøgte Kunstakademiet, men uddannede sig dog mest på egen hånd til landskabs- og arkitekturmaler. Han var ungdomsven og kammerat med J.A. Jerichau, J.Th. Lundbye og Lorenz Frølich, men nåede dog ingen af sine berømte venner i kunstnerisk dygtighed eller anseelse; men han var en elskværdig mand og i mange henseender en begavet natur med fin kunstfølelse. Fra 1844 til 1857 var han i Italien, men nåede dog først 1854, uagtet Jerichau støttede ham af al magt, at få Kunstakademiets mindre rejsestipendium for et år. Efter hjemkomsten ægtede han 1857 Emy Francisca Erhardine Tidonia komtesse Krag-Juel-Vind-Frijs (1825-1863), datter af kammerherre Jens Christian Carl greve Krag-Juel-Vind-Frijs til Frijsenborg. Han udstillede efter sin udenlandsrejse landskaber og arkitekturbilleder fra de sydeuropæiske egne.

Statens Museum for Kunst ejer flere af hans billeder, dog på Caracallas Bade nær alle fra før rejsen. Læssøe optrådte i sine senere leveår som forfatter og udgav en roman: Til Maalet (1870). .

Han er begravet på Uth Kirkegård.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.