Christian Holm (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Christian Holm

Købke-Holm.jpg

Personlig information
Født 18. februar 1804Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død 24. juli 1846 (42 år)Rediger på Wikidata
TivoliRediger på Wikidata
Ægtefælle Rosalie HolmRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af Christian David Gebauer, Johann Friderich ClemensRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted MünchenRediger på Wikidata
Elever Thorald Læssøe, J.Th. LundbyeRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Frederik Carl Holm[1] (18. februar 1804 i København24. juli 1846 i Tivoli i Italien) var maler og var søn af en guldsmed. Hans moder var fra Skåne.

Som eneste barn uddannedes han efter faderens ønske til dennes håndværk, men da han kom på Kunstakademiet, brød lysten til at blive Kunstner igennem. Først lagde han sig hos kobberstikkeren Johan Frederik Clemens efter kobberstikkerkunsten, begyndte derefter at modellere, men gik snart over til at blive maler, og allerede i 1823 udstillede han en kopi efter Porbus. To år efter vandt han den mindre sølvmedalje. Samtidig blev han elev af Gebauer, i det hans hu stod til at blive bataljemaler, men da der ingen lejlighed tilbød sig til at studere dette fag i den forhåndenværende fredsperiode, førtes han under lærerens påvirkning mere og mere over til at blive dyrmaler. Men han udstillede dog flere billeder, der gave ham navn som en lovende bataljemaler, således Gustav Adolf i Slaget ved Lützen, Dronning Philippa forsvarer Kjøbenhavn, Slaget ved Heide med. flere; men også emner af anden art, som Hippolyts Død. De 2 sidstnævnte blev købt til Den Kongelige Malerisamling. Man savnede i disse billeder grundighed, alvorlige studier, ro og klarhed i tanken, men så dog også så meget talent deri, at Akademiet varmt anbefalede ham allerede i 1829 til Fonden ad usus publicos, der det følgende år gav ham en rejseunderstøttelse til en 2årig udenlandsrejse. Da han imidlertid kun var 1 år borte (1830), blev halvdelen af summen tilbageholdt og først udbetalt ham under en senere rejse. Han havde vel udstillet nogle landskaber med heste, men det var dog først efter denne rejse som gik til Dresden og München samt Tyrol, at han synes i større omfang at have helliget sig til dyrmaleriet; således købte malerisamlingen i 1833 2 Hunde, motiv fra Tyrol. I 1832 ægtede han Rosalie Petit (1807 – 1873) og rejste i 1834 med hende til München for ikke senere at gense sit fædreland. Det friske kunstnerliv i Bayerns hovedstad øvede åbenbart en befrugtende virkning på hans talent. Han vovede sig til større opgaver og synes at have behandlet dem med mere kraft og sikkerhed. Til senator Jenisch i Hamborg solgte han et stort billede, En Rensdyrjagt. Under en rejse til Rom i 1838-39 malede han Daniel Rantzau erobrer Tursby Bro, hvilket blev købt til Malerisamlingen. Efter nogle års ophold i München tog han atter med sin familie i 1845 til Rom, i det kongen, Christian 8., i stedet for at give ham et nyt stipendium bestilte 2 større malerier hos ham. Det sidste af disse, Romerske Kampagnoler ved et Osteri, udstilledes først efter hans død. Thi overanstrengelse under den brændende sol i Roms kampagne pådrog ham en feber, der på få dage bortrev ham 24. juli 1846 i Tivoli i hustruens og hans ven Albert Küchlers nærværelse. Hans enke kom i slutningen af 1846 til København med de faderløse børn. Så vel Holm som hans hustru har udført nogle raderinger.

Christian Frederik Carl Holm; Portræt af Christen Købke
Malerne Wilhelm Bendz (1804-1832) tv. og Christian Frederik Carl Holm th. i atelier med modeller


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 7. bind, side 566,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kunstindeks Danmark / Weilbachs Kunstnerleksikon navngiver ham Jens Christian Holm

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: