Tim Berners-Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sir Tim Berners Lee

Sir Timothy "Tim" John Berners-Lee (født 8. juni 1955 i London) anses for opfinderen af World Wide Web. Han er direktør for World Wide Web Konsortiet, der forestår den fortsatte udvikling.

Baggrund og tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Tim Berners-Lee er født i London UK, som søn af Conway Berners-Lee og Mary Lee Woods. Hans forældre, der begge var matematikere var en del af det team, der byggede Manchester Mark II, en af de tidligste computere. De lærte Timothy at bruge matematik overalt – også ved middagsbordet. Timothy gik i Sheen Mount Primary School inden han flyttede til Emanuel School i Wandsworth.

Han er elev fra Queens College (Oxford University). Han byggede en computer med loddekolbe TTL gates, en M6800 processor og et gammelt fjernsyn. Han blev nægtet adgang til Oxfords computere efter at være taget i hacking sammen med en kammerat. Han arbejdede for Plessey Telecommunications Limited i 1976 som programmør. I 1978 arbejdede han for D.G. Nash Limited hvor han skrev typesetting programmel og et operativsystem.

World Wide Web[redigér | redigér wikikode]

I 1980, samtidig med at han var selvstændig konsulent ved CERN foreslog Berners-Lee at iværksætte et projekt til udvikling af hypertekst, for at understøtte informationsudveksling og opdatering blandt forskere. Samtidig konstruerede han prototypesystemet Enquire. Efter at have forladt CERN i 1980 arbejde han ved John Pooles Image Computer Systems Ltd. men vendte tilbage til CERN i 1984. CERN var på det tidspunkt den største Internet node i Europa, og Berners-Lee så en mulighed for at knytte hypertekst og internet sammen: "jeg skulle blot tage hypertekstideen og blande den med ideerne om transmissionsprotokol (TCP) og dommænenavnesystemet og — ta da! — World Wide Web" [1]. Han skrev sit første oplæg i marts måned 1989, og i 1990 udarbejdede han sammen med Robert Cailliau en revideret udgave, der godkendtes af Mike Sende.

Denne NeXT arbejdsstation (en NeXTcube) blev anvendt af Tim Berners-Lee som den første Webserver på World Wide Web.

Han brugte de samme ideer som lå bag Enquire til at skabe World Wide Web til hvilket han udviklede den første webbrowser og webeditor (kaldet WorldWideWeb, udviklet på NeXTSTEP) og den første webserver httpd (Hypertext Transfer Protocol Daemon).

Den først Website var http:/info.cern.ch/[2] [3] og den var første gang online 6. august 1991. Den havde forklaring på hvad World Wide Web var, hvordan man kunne fat i en browser og hvorledes en webserver kunne sættes op. Desuden havde den det første web-indeks, idet Berners-Lee vedligeholdt en liste over andre web-sites.

I 1994 grundlagde Berners-Lee World Wide Web Consortium (W3C) ved Massachusetts Institute of Technology. Det bestod af forskellige virksomheder, der ville arbejde med udvikling af standarder og anbefalinger, der kunne forbedre webbets kvalitet.

Berners-Lee besluttede at hans ideer skulle være frit tilgængelige uden patent- eller andre afgifter. På samme vis besluttede W3C at standarderne skulle være baseret på afgiftsfrie teknologier, så de nemt kunne anvendes af alle.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]