Tim Berners-Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee CP 2 head crop.jpg

Personlig information
Født Timothy John Berners-LeeRediger på Wikidata
8. juni 1955Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Bopæl ConcordRediger på Wikidata
Far Conway Berners-LeeRediger på Wikidata
Mor Mary Lee WoodsRediger på Wikidata
Søskende Mike Berners-LeeRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Emanuel School (1969-1973),
Queen's College (1973-1976)Rediger på Wikidata
Akademisk grad BARediger på Wikidata
Medlem af Royal Society (2001),
Association for Computing Machinery,
National Academy of Engineering,
National Academy of Sciences (fra 2009),
American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, fysiker, opfinder, programmør, web-udvikler (fra 1989), ingeniør, datalogRediger på Wikidata
Fagområde Informationsteknologi, datalogiRediger på Wikidata
Deltog i The Web Conference 2018,
Første internationale konference om World-Wide WebRediger på Wikidata
Arbejdsgiver World Wide Web Consortium, CERN (1980-1980, 1984-1994), Massachusetts Institute of Technology, Open Data Institute, Plessey (1976-1978), School of Electronics and Computer Science, University of SouthamptonRediger på Wikidata
Arbejdssted CERNRediger på Wikidata
Kendte værker World Wide WebRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Charles Stark Draperpris (2007),
Knight Commander of the Order of the British Empire (2004),
Lovelace-medaljen (2006),
Eduard-Rhein-Teknologipris (1998),
Order of the British Empire med flereRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Tim Berners-Lees hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sir Timothy "Tim" John Berners-Lee (født 8. juni 1955 i London) anses for opfinderen af World Wide Web. Han er direktør for World Wide Web Consortium, der forestår den fortsatte udvikling.

Baggrund og tidlig karriere[redigér | redigér wikikode]

Tim Berners-Lee er født i London som søn af Conway Berners-Lee og Mary Lee Woods. Begge hans forældre er matematikere og var med i det team, der byggede Manchester Mark II, en af de tidligste computere. De lærte Tim at bruge matematik overalt – også ved middagsbordet. Tim gik i Sheen Mount Primary School til han flyttede til Emanuel School i Wandsworth.

Han er uddannet på Queens College (Oxford University). Han byggede en computer med en loddekolbe, TTL gates, en M6800 processor og et gammelt fjernsyn. Tim og en kammerat blev nægtet adgang til universitets computere, da de var taget i hacking. Han arbejdede som programmør for Plessey Telecommunications Limited i 1976 og i 1978 for D.G. Nash Limited; her skrev han typesetting programmet og et operativsystem.

Sir Tim Berners Lee

World Wide Web[redigér | redigér wikikode]

Da han i 1980 var selvstændig konsulent ved CERN, foreslog han et projekt til udvikling af hypertekst for at understøtte informationsudveksling og opdatering blandt forskere. Samtidig konstruerede han prototypesystemet Enquire. Efter at have forladt CERN i 1980 arbejdede han ved John Pooles Image Computer Systems Ltd., men vendte tilbage til CERN i 1984. CERN var det største Internet knudepunkt i Europa, og Berners-Lee så en mulighed for at knytte hypertekst og internet sammen: "jeg skulle blot tage hypertekstideen og blande den med ideerne om transmissionsprotokol (TCP) og domænenavnesystemet og World Wide Web". Han skrev sit første oplæg i marts 1989, og i 1990 udarbejdede han og Robert Cailliau en revideret udgave, der godkendtes af Mike Sende.

Denne NeXT arbejdsstation (en NeXTcube) blev anvendt af Tim Berners-Lee som den første Webserver på World Wide Web.

Berners-Lee brugte de samme ideer, som lå bag Enquire, til at skabe World Wide Web til det udviklede han den første webbrowser og webeditor (WorldWideWeb udviklet på NeXTSTEP) og den første webserver httpd (Hypertext Transfer Protocol Daemon).

Den først Website var http:/info.cern.ch/[1], og den kom online den 6. august 1991. Den havde en forklaring på, hvad World Wide Web var, hvordan man kunne fat i en browser og hvordan en webserver kunne sættes op. Desuden havde Berners-Lee det første web-indeks, idet han førte en liste over andre web-sites.

I 1994 grundlagde Berners-Lee World Wide Web Consortium (W3C) ved Massachusetts Institute of Technology. Det bestod af forskellige virksomheder, der arbejdede med udvikling af standarder og anbefalinger, der kunne forbedre webbets kvalitet.

Berners-Lee besluttede, at hans ideer skulle være frit tilgængelige, og at W3C standarderne skulle bygge på afgiftsfrie teknologier, så de nemt kunne anvendes af alle.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]