Timo Kivimäki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Timo Antero Kivimäki (født 1962) er en finsk forsker, som siden 2010 har været professorDet Samfundsvidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet. Han har været ansat på universitetet siden 1999. Hans faglige speciale er fredsforskning, især med fokus på Asien.

Han er uddannet samfundsvidenskabelig kandidat fra Helsinki Universitet (1985), licentiat fra samme universitet (1989) og ph.d. i international politik fra samme universitet (1993).[1]

Tiltalt for spionage[redigér | redigér wikikode]

Efter flere års overvågning og aflytning af Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev Kivimäki anholdt 8. september 2010 af PET og sigtet for spionage efter den milde spionageparagraf (§ 108 i Straffeloven). 12. april 2012 rejste anklagemyndigheden tiltale mod Kivimäki.

Timo Kivimäki har flere gange mødtes med russiske diplomater, og han er anklaget for at have leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer, som har været interessante for den russiske efterretningstjeneste FSB. Derudover skulle han angiveligt have givet navne og informationer om personer i Danmark, som russerne kunne være interesserede i at rekruttere som agenter. Da han blev anholdt, befandt han sig i et tog, hvor han angiveligt var i færd med at forsøge at hverve studerende som informanter eller agenter. En del af disse statskundskabsstuderende ville senere blive ansat i centraladministrationen og kunne derfor potentielt blive værdifulde agenter. Ifølge Politiken nåede Kivimäki frem til 2010 at holde omkring en snes møder med fire forskellige russiske ambassadefolk, der på lyssky mødesteder betalte ham nogle tusinde kroner i kontanter i små kuverter.

Ifølge ham selv har kontakterne til den russiske ambassade udelukkende været af faglig karakter.[2][3]

31. maj 2012 blev han ved Retten i Glostrup idømt fem måneders fængsel for spionage.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]