Tjeljabinsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tjeljabinsk (Rusland)
Tjeljabinsk
Tjeljabinsk
Tjeljabinsks beliggenhed i Rusland

Koordinater: 55°10′N 61°24′E / 55.167°N 61.400°Ø / 55.167; 61.400 Tjeljabinsk (russisk: Челя́бинск) er en by i Rusland, beliggende lige øst for Uralbjergene, ved bredden af floden Miass. Byen er det administrative centrum i Tjeljabinsk oblast, og har et indbyggertal (pr. 2002) på ca. 1.077.000.

Byen er kendt som et af Ruslands industrielle centre, især med fokus på produktion af metalvarer.

Vinter i Tjeljabinsk

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fortet Tjeljaba, der har givet byen sit navn, blev grundlagt på stedet i 1736. I 1781 var byen og fortet vokset sammen. Omkring år 1900 tjente byen som udgangspunkt for konstruktionen af den Transsibiriske jernbane. I 1913 blev indbyggertallet opgjort til 45.000.

Byen voksede kraftigt under den store industrialisering i 1930'erne. En række store fabrikker blev bygget i denne periode. Under 2. verdenskrig besluttede Stalin at flytte en stor del af den russiske industri til områder øst for Uralbjergene. Hermed kom nye store fabrikker og tusindvis af arbejdere til byen. Der blev opført flere enorme anlæg til produktion af T-34-kampvogne og Katjusja-raketbatterier (stalinorgler), og byen blev kendt under navnet tankograd (sammensat af tank og den russiske endelse for by: -grad, dvs. kampvognsbyen). Hermed voksede byen fra en lille provinsby til en stor industriby og centrum for sværindustri.

Hele oblasten var lukket for udlændinge indtil 1992.

Tjeljabinsk er en by der er forbundet med mange unikke seværdigheder og kendte navne.[1]

Klima[redigér | redigér wikikode]

Klimaet er kontinentalt med koldeste måned januar på – 14,6 grad Celsius, varmeste måned juli på + 19,1 grader Celsius. Årsgennemsnit + 3,2 grader Celsius. Nedbør 443 mm pr. år.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Nær Tjeljabinsk findes brunkul og marmor som bruges i industrien, der fremstiller metal, stål, stålrør (Tjeljabinsk Rør-valse Værk), traktorer, elektroteknik, ure (Molnija). Dele af industrien er fra sovjettiden integreret i militæret.

Uddannelse og kultur[redigér | redigér wikikode]

Der findes to universiteter: Syd Urals Universitet og Tjeljabinsk Statsuniversitet, et Medicinsk Akademi samt et Pædagogisk Universitet. Byen huser en Opera og teatre.

Kysjtym-ulykken[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Kysjtym-ulykken

I 1957 skete en alvorlig atomulykkeMajak-anlægget til oparbejdning af atombrændsel, ca. 150 km nordvest for byen. Man estimerer at udslippet var på ca. 2 millioner Curie (2 MCi)[2]. Ulykken medførte op mod 200 dødsfald og sygdom i Tjeljabinsk oblast, men byen gik fri. 10.000 mennesker blev evakueret og op imod en halv million mennesker i området er blevet udsat for stråling over de tilladte grænseværdier – i nogle tilfælde op til 20 gange mere end hos ofrene for Tjernobylulykken.[3]

Anlægget blev opført i stor hast og fuldstændig hemmeligt i 1945-48 som del af Sovjetunionens atomvåbenprogram. Anlægget skulle oprindeligt bruges til at producere plutonium til våbenbrug, og fem kernereaktorer blev opført til dette formål. Senere blev anlægget bygget om til at oparbejde plutonium fra nedlagte atomvåben som brændsel.

Arbejdsmiljøet var fra starten elendigt hvilket gav anledning til megen sygdom blandt de ansatte, og der var flere mindre ulykker.[4]

I de første år blev der udledt en del radioaktivt forurenet vand til en række mindre søer i nærheden af anlægget og ud i floden Techa, som løber ud i den mægtige flod Ob.

Majak var målet for Gary Powers spionflyvning i maj 1960.[3]

Først i 1992 blev ulykken officielt indrømmet. Også i 1967 og 1968 forekom alvorlige ulykker på Majak.

Meteoritnedfald[redigér | redigér wikikode]

Den 15. februar 2013 eksploderede en meteor på anslået over 10.000 ton i en højde af 15-20 km over byen og forårsagede op mod 1200 personskader og mange skader på byens bygninger.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Seværdigheder i byen Tjeljabinsk
  2. ^ See en:List of military nuclear accidents and http://www.american.edu/projects/mandala/TED/ural.htm
  3. ^ a b CHELYABINSK "The Most Contaminated Spot on the Planet" – a documentary film by Slawomir Grunberg – Log In Productions – distributed by LogTV LTD
  4. ^ Larin, Vladislav (September/October 1999). "Mayak's walking wounded". "Bulletin of the Atomic Scientists" 55 (5): 20-27. doi:10.2968/055005008. Hentet 2009-08-05. 


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi