Kujbysjevskojereservoiret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kujbysjevskojereservoiret
russisk: Куйбышевское водохранилище
tatarisk: Куйбышев сусаклагычы
Reservoiret nær Uljanovsk
Reservoiret nær Uljanovsk
Overblik
Land Rusland Rusland
Område Tjuvasjien
Marij El
Tatarstan
Samara oblast
Uljanovsk oblast[1]
Type Vandkraftsreservoir
Tilløb Volga
Kama
Svijaga
Kasanka
Bolsjoj Tjeremsjan
Usa
Afløb Volga
Maks. længde 580 km[1]
Maks. bredde 30 km[1]
Overfladeareal 6.450 km²[1]
Middeldybde 9 m[1]
Maks. dybde 39 m
Vandvolumen 58 km³[1]
Højde 53 m
Oversigtskort

Kujbysjevskojereservoiret (russisk: Куйбышевское водохранилище, tr. Kujbysjevskoje vodokhranilisjtje; tatarisk: Куйбышев сусаклагычы, tr. Kujbysjev susaklagytjy, ofte omtalt som Zjiguljovskihavet) er et reservoir på den midterste del af Volga og Kama i Tjuvasjien, Marij El, Tatarstan, Samara oblast og Uljanovsk oblast i Rusland. Kujbysjevskojereservoiret har et overfladeareal på 6.450 km²[1], et volumen på 58 milliarder kubikmeter og er det største reservoir i Europa samt det tredje største i verden efter overfladeareal.[2] De største byer ved reservoiret er Kasan, Uljanovsk og Toljatti.

Reservoiret er skabt af dæmningen af Zjiguljovskaja vandkraftværk (tidligere, V.I. Lenin Volga vandkraftværk), der ligger mellem byerne Zjiguljovsk og Toljatti i Samara oblast. Reservoiret blev fyldt i 1955-1957.[1]

Med fyldning af reservoiret i 1950'erne blev nogle landsbyer og byer oversvømmet af det stigende vand og blev genopbygget højere oppe. Oversvømmelserne omfattede blandt andet den gamle fæstningsby Stavropol ved Volga, der blev erstattet af Toljatti.[1]

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h i Den store sovjetiske encyklopædi: Куйбышевское водохранилище (dansk: ~ Kujbysjevskojereservoiret), hentet 8. februar 2017 (russisk)
  2. ^ Det største og næststørste reservoire er Voltasøen og Smallwoodreservoiret.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Russisk geografiSpire
Denne artikel om russisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi