Spring til indhold

Tom Courtenay

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tom Courtenay
Personlig information
Født25. februar 1937 (87 år)
Kingston upon Hull, Storbritannien/Kongeriget England Rediger på Wikidata
NationalitetStorbritannien Rediger på Wikidata
Uddannelses­stedRoyal Academy of Dramatic Art, Sirius Academy West Rediger på Wikidata
BeskæftigelseTv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
NomineringerOscar for bedste mandlige hovedrolle (16. februar 1984)
Oscar for bedste mandlige birolle (21. februar 1966)
Tony Award for bedste skuespiller i et teaterstykke (1977, 1982)
European Film Award for Best Actor (2001, 2015) med flere Rediger på Wikidata
UdmærkelserBritish Academy Television Award for Bedste mandlige birolle (8. maj 2016)
Sølvbjørnen for bedste skuespiller (2015)
Knight Bachelor Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Sir Thomas Daniel Courtenay (/kɔːrtni/; født 25. februar 1937) er en engelsk teater- og filmskuespiller.

Siden midten af 1960'erne har Courtenay været mest berømt for sit arbejde i teater. Han blev slået til ridder i februar 2001 efter fyrre års tjeneste for britisk film og teater. I 1999 blev han udnævnt til æresdoktor ved Hull University. Courtenay studerede drama og teater på Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i London. Han debuterede som professionel skuespiller i 1960 med teatergruppen Old Vic fra Lyceum, Edinburgh. Han spillede på Cambridge Theatre i 1961. I 1963 ville han hellere spille den samme hovedrolle i filmatiseringen instrueret af John Schlesinger.

Courtenay debuterede i 1962 med en rolle i Private Potter, instrueret af den finskfødte instruktør Caspar Wrede, der først havde opdaget Courtenay mens han studerede på RADA i London. Han spillede i flere kritikkerroste film og forestillinger, og i 1962 blev han tildelt en BAFTA Award i kategorien Most Promising Newcomer, og i 1963 blev han tildelt BAFTA Award for Best Actor.

Courtenay rolle som den dedikerede revolutionære leder Pasha Antipov i filmen Doktor Zhivago fra 1965 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige birolle. Blandt hans andre mere berømte film i denne tid er For konge og fædreland, instrueret af Joseph Losey, hvor han spillede overfor Dirk Bogarde.

I 2007 spillede Courtenay i de to film Flood, en episk katastrofefilm, hvor London blev oversvømmet på grund af en kraftig oversvømmelse, og han spillede i The Golden Compass, en filmatisering af Philip Pullmans roman, hvor han spillede Farder Coram. I 2008 optrådte han i BBCs tilpasning af Little Dorrit, oprindeligt skrevet af Charles Dickens.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Courtenay var gift med skuespilleren Cheryl Kennedy fra 1973 til 1982. I 1988 giftede han sig med sin anden kone, Isabel Crossley, der oprindeligt arbejdede på British Royal Exchange Theatre. Ægteparret ejer boliger i både Manchester og Putney, London.

I 2000 blev Courtenays memoarer Dear Tom: Letters From Home offentliggjort med god kritik fra publikum. Denne publikation omfatter i vid udstrækning et udvalg af korrespondancer mellem Courtenay og sin mor, der minder om sine egne minder om livet i sin tid som skuespillestuderende i London i begyndelsen af 1960'erne.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]