Doktor Zhivago

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Doktor Zhivago
[[Image:|250px|]]
Originaltitel Doctor Zhivago
Dansk titel {{{dansk titel}}}
Genre {{{genre}}}
Instrueret af David Lean
Produceret af Carlo Ponti
Manuskript af Robert Bolt
Boris Pasternak (roman)
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Omar Sharif
Julie Christie
Geraldine Chaplin
Musik af Maurice Jarre
Fotografering Freddie Young
Nicolas Roeg
Klip Norman Savage
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør Metro-Goldwyn-Mayer
Udgivelsesdato USA 22. december 1965
Danmark 6. oktober 1966
Censur {{{censur}}}
Længde 197 min
Land USA
Priser 5 Oscars
Sprog Engelsk
Budget $11.000.000
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte '
Fortsættes i '
Tekniske data: {{{tekniske data}}}
DVD {{{DVD}}}
VHS {{{VHS}}}
Blu-ray {{{Blu-ray}}}
på IMDb
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}

Doktor Zhivago er en amerikansk dramatisk storfilm fra 1965 instrueret af David Lean baseret på Boris Pasternaks roman af samme navn. Filmen har Omar Sharif i titelrollen og betød et markant gennembrud for Julie Christie i rollen som Lara. Filmen modtog fem Oscars, herunder Oscar for bedste musik til Maurice Jarre.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Filmen finder sted under de store omvæltninger i Rusland i perioden 1905-21, hvor blandt andet revolutionen i 1905 samt i 1917 og den efterfølgende borgerkrig finder sted. I en rammefortælling søger general Yevgraf Zhivago (Alec Guinness) efter sin bror, lægen og digteren Yuri Zhivagos (Omar Sharif) barn (Rita Tushingham), som denne skulle have fået med sin elskerinde Lara (Julie Christie).

Yevgraf fortæller den mellemliggende historie, hvor aristokraten Yuri Zhivago uddannes til læge samtidig med, at han skriver følsomme digte, der bliver vel modtaget i samtiden. Han forelsker sig i den smukke Lara, der er splittet mellem sin mors elsker, Komarovsky (Rod Steiger), og den unge idealistiske revolutonære, Pasha (Tom Courtenay). Lara skuffes af begge disse mænd og forelsker sig i Zhivago. Denne er omvendt gift med Tonya (Geraldine Chaplin), men inspireres i sin digtning af Lara. Zhivago og Lara skilles af revolutionen og krigen, og Zhivago og Tonya flytter langt ud på landet i Sibirien. Imidlertid kommer Lara til at bo i nærheden, og de to mødes i smug. Dette resulterer i et kærlighedsbarn, som Yevgraf måske finder i rammefortællingen.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Baggrunden for filmen var, at Carlo Ponti efter det vellykkede samarbejde med David Lean omkring Lawrence of Arabia nogle år forinden var interesseret i at finde en velegnet film til sin kone, Sophia Loren. Pasternaks roman var udkommet i 1957 og blevet en stor succes, og Ponti mente, at rollen som Lara ville passe til Loren. Lean og manuskriptforfatter Robert Bolt fik imidlertid Ponti talt fra ideen med henvisning til, at hun ikke var ungdommelig nok til de tidlige scener i filmen.

Omar Sharif var også begejstret for romanen, og da han hørte, at Lean skulle lave en film efter bogen, bad han selv om at være med (han havde også været med i Lawrence af Arabien), idet han forestillede sig at spille Pasha. Lean foreslog i stedet hovedrollen til Sharifs store overraskelse. Lean havde oprindeligt ønsket Peter O'Toole, der havde spillet Lawrence, men denne havde afslået lige som andre forslag, herunder Max von Sydow og Paul Newman.

Andre skuespillere, der var bragt i forslag til filmen, var Marlon Brando og James Mason som Komarovsky, Audrey Hepburn som Tonya og Albert Finney som Pasha. Julie Christie blev anbefalet af John Ford, der havde instrueret hende i Oprøreren, og hun havde det ungdommelige udseende, der var ønsket.

Indspilningen af filmen fandt sted i Spanien over en periode på ti måneder, da de politiske forhold (den kolde krig og forbuddet mod romanen i Sovjetunionen) umuliggjorde indspilning i Rusland. En gigantisk kulisse af Moskva blev opført uden for Madrid, og mange andre scener blev optaget i Soria nord for Madrid. Nogle af vinterscenerne blev optaget i Finland og i Canada, men nogle blev også optaget under varme temperaturer i Spanien.

Filmens forbindelse til romanen[redigér | redigér wikikode]

Overordnet set følger filmen bogens handling, men en række sidehandlinger samt bifigurer er fjernet fra filmen. Det drejer sig især om historiske og politiske forhold, der er fjernet eller nedtonet kraftigt. Kritikere af filmen har blandt andet hæftet sig ved, at filmen går let hen over Zhivagos oplevelser under 1. verdenskrig, der i romanen er meget barske, men i filmen er blevet til en ret kort og ret harmløs sekvens.

En af de største forandringer er figuren Pasha, der i romanen skildres som en dilettantisk revolutionær, men i filmen optræder som en benhård bolsjevik. Derudover er rammehistorien indlagt i filmen.

Modtagelse[redigér | redigér wikikode]

Filmen blev en stor publikumsmæssig succes, men blev også af kritikere anklaget for at være for lang og for at give en utroværdig beskrivelse af forholdet mellem Zhivago og Lara. Dette tog David Lean meget nært og udtalte, at han ikke ville lave flere film. Den store økonomiske succes fik ham dog fra dette, og han instruerede senere både Ryans datter og Vejen til Indien. Filmen blev normeret til hele femten Oscars og modtog fem af disse, dog primært nogle af de såkaldt mindre priser.

Eftertiden har været mere nådig i kritikken af filmen, og den regnes blandt de helt store af Leans film. På en liste over de 100 bedste film, lavet af American Film Institute i 1998, blev Doktor Zhivago placeret som nummer 39. Maurice Jarres musik, herunder ikke mindst det tema, der kendes som Lara's Theme med en balalajka i forgrunden, blev populært, og der blev skrevet en tekst til temaet med titlen Somewhere My Love, der blev et hit for Connie Francis.