Toppeladugård slot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Toppeladugård slot
Toppeladugårds slot
Først nævnt/oprettet 1720
Opførelse påbegyndt 1918
Opførelse afsluttet 1920
Bygherre Johan Kuylenstierna
Arkitekt Lars Johan Lehming
Arkitektonisk stil Renæssance
Land Sverige Sverige
Län Skåne
Kommune Lund
Sogn Genarp
Første kendte ejer Christina Piper
Første kendte ejer (år) 1720
Nuværende ejer familjen Wersäll
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Toppeladugård er et slot i Genarps socken i Lunds kommun, Skåne.

Hovedbygningen, en murstensbygning i to etagers med tårn og to fløje, blev bygget 1918-20 i renæssancestil tegnet af Lehming Lars Johan (1871-1940). I tilslutning til hovedbygningen er resterne af en barokhave. Flere af slotets bygninger blev bygget i 1700-tallet og ved en sø nær slottet ligger et bindingsværkshus fra 1600-tallet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Som navnet antyder var Toppeladugård oprindeligt ladegård under Häckeberga slot. 1720 skildes Toppeladugård imidlertid ud fra Häckeberga. Godset var på det tidspunkt ejet af Christina Piper, og det var sandsynligvis hende, der byggede gårdens første hovedbygning. Hun grundlagde også den park, der stadig omgiver slottet. 1791 købtes godset af Grev Tage Thott, som overdrog det til sin datter Fredrika Magdalena. Hendes søn, baron Adolf Bennett solgte ejendommen til Major Baron Carl Gustaf Wrangel von Brehmer på Häckeberga. Således var Toppeladugård for en tid genforenet med godset. Ladugården blev blev snart solgt fra igen, og i 1918 blev Toppeladugård erhvervet af kaptajn Kuylenstierna. Under hans ledelse byggede den nuværende hovedbygning, fordi den gamle led af husbuk.

Nils Aschan, den tidligere hovedkasser i Malmø, købte Toppeladugård i 1928, fordi han ikke var tilfreds med alkoholration, han blev tildelt i Malmø. I Genarps kommun modtog han større rationer. Toppeladugård blev købt i 1935 af advokat Rolf Nordenstedt. Han testamenterede slottet og parken til Kulturen i Lund, mens godset blev købt af Nordenstedts svigersøn Bo Wersäll. Kulturen kunne ikke finde en egnet anvendelse til slottet, og efter godkendelse af bestyrelsen blev det solgt til familien Wersäll. Gennem generationsskifte overførtes gården til Bo Wersälls søn, Claes Wersäll.

SverigeSpire
Denne artikel om et svensk bygningsværk og/eller en seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed