Bosjökloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bosø Kloster set fra syd
Bosø Kloster
Bosø Kloster (Skåne län)
Bosø Kloster
Bosø Kloster
Bosø Klosters beliggenhed

Bosjökloster (før 1658 dansk: Bosø kloster) var først et kloster, siden en herregård i Frosta herred i Skåne.

Klosteret, som ligger på en landtange i Ringsjön, blev formentligt grundlagt 1080 som et benediktinerkloster. Det nævnes i et pavebrev fra 1181, og det blev et af Skånes rigeste klostre. Dele af kirken og slottets østlige fløj er fra det oprindelige kloster.

Efter reformationen blev det overtaget af kongen i 1537 og forlenet til Lunds afsatte ærkebiskop, rigsråd Torbern Bille. I 1559 forlenede Frederik II klosteret til Steen Jensen Rosensparre til Skarholt.

Allerede i 1560 mageskiftede kongen imidlertid det meste af ejendommen med Thale Ulfstand, enke efter Poul Laxmand til Stenholt. Rosensparre fik dog lov at beholde noget af ejendommen. Fru Thale var datter af rigsråd Holger Gregersen Ulfstand til Skabersjö og Hekkebjerg, som hun også kom til at eje. Hun overlevede sine børn og døde på Bosø Kloster i 1604. Ejendommen overgik da til hendes brodersøn Holger Jensen Ulfstand til Hekkebjerg, og siden til dennes datter Anne, gift med Jørgen Axelsen Urup til Birkebjerg (svensk: Björkeberga).

Jørgen Urups mor, Helle Marsvin, giftede sig efter mandens død med Jacob Beck til Baldringe gård og Gladsax hus. Først Jørgen Urup og siden stedbroderen Jochum Beck afkøbte de øvrige arvingers dele, og da Jochum Beck i 1629 giftede sig med Else Sigvardsdatter Grubbe fra Hofdal Slot, var han eneejer. Efter tab måtte han sælge til landsforræderen Corfitz Ulfeldt, i hvis eje det var ved Sveriges erobring af Skåne.

Det overgik da til den svenske konge; men i 1735 fik Ulfeldts barnebarn Corfitz Ludvig Beck-Friis godset tilbage. Ved friherre Lave Beck-Friis' død, blev slottet i 1908 solgt til slægten Bonde. Nu drives Bosø Kloster af Tord Bonde, og det har siden 1962 været åbent for offentligheden.

Peder Eriksen Bille til Valden (svensk: Vallens slott) (død 1585) er begravet i Bosø Kloster.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°52′38″N 13°31′07″E / 55.87722°N 13.51861°Ø / 55.87722; 13.51861

Sverige Stub
Denne artikel om et svensk bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed