Spring til indhold

Transseksualisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side handler om diagnosen DF640. For uoverensstemmelse mellem kønsidentitet, kønsudtryk og det ved fødslen "tildelte" køn, se transkønnethed.
Transseksualisme
Klassifikation
Information
NavnTransseksualisme
SKSDF64
ICD-10F64
ICD-9-CM302.50 Rediger på Wikidata
MeSHD014189 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Transseksualisme er i Danmark en diagnose i sundhedsvæsenets klassifikationssystem under »psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser«.[1]

Den kan gives af Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København til personer, der vurderes at være transseksuelle og er en forudsætning for en række hormonelle og kirurgiske indgreb, som typisk efterspørges af transkønnede personer med en oplevelse af kønsdysfori baseret i deres udseende eller lignende.

Kritik af diagnosen

[redigér | rediger kildetekst]

Klassificeringen af diagnosen under »psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser« og anbringelsen af transkønnede under denne diagnose er omstridt og kritiseres af bl.a. LGBT Danmark, et antal professorer, læger, psykologer og sexologer, der argumenterer for, at transkønnede i stedet kan stilles somatiske diagnoser som fx Q50.0 Agenesi af æggestok eller Q55.0 Agenesi eller aplasi af testikel for at retfærdiggøre hormontilskud til henholdsvis transkønnede kvinder og transkønnede mænd[2]. I 2013 blev det i Folketinget foreslået at fjerne transkønnede fra denne klassificering, men kun Enhedslisten og Liberal Alliance stemte for[3]. Til sammenligning blev homoseksualitet fjernet fra sygdomslisten i 1981[4][5].

Diagnosekoder

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ SKS-browseren (Webside ikke længere tilgængelig)
  2. ^ SUU, Alm. del - 2011-12 - Bilag 280: Henvendelse af 22/3-12 fra LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner vedr. kategoriseringen af tra...
  3. ^ Folketinget - 2012-13 - Afstemning nr. 452
  4. ^ "30 år siden: Homoseksualitet fjernet fra Sundhedsstyrelsens sygdomsliste". Arkiveret fra originalen 12. december 2013. Hentet 30. december 2014.
  5. ^ Homoseksualitetsbegrebet i Danmark
SexSpire
Denne artikel om sex eller sexologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
LGBTSpire
Denne artikel om LGBT er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.