Transseksualisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Denne side handler om diagnosen DF640. For uoverensstemmelse mellem kønsidentitet, kønsudtryk og det ved fødsel tildelte køn se transkønnethed.

Transseksualisme
Klassifikation
Information
Navn Transseksualisme
Medicinsk fagområde psykiatriRediger på Wikidata
SKS DF64
ICD-10 F64
ICD-9-CM 302.50Rediger på Wikidata
MeSH D014189Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Transseksualisme er i Danmark en diagnose i sundhedsvæsenets klassifikationssystem under »psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser«.[1]

Den kan gives af Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København til personer, der vurderes til at være transseksuelle, og er en forudsætning for en række hormonelle og kirurgiske indgreb, som typisk efterspørges af transkønnede personer med en oplevelse af kønsdysfori baseret i deres udseende eller lignende.

Kritik af diagnosen[redigér | redigér wikikode]

Klassificeringen af diagnosen under »psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser« og anbringelsen af transkønnede under denne diagnose er omstridt, og kritiseres af bl.a. LGBT Danmark, et antal professorer, læger, psykologer og sexologer, der argumenterer for, at transkønnede i stedet kan stilles somatiske diagnoser som f.eks. Q50.0 Agenesi af æggestok eller Q55.0 Agenesi eller aplasi af testikel, for at retfærdiggøre hormontilskud til henholdsvis transkønnede kvinder og transkønnede mænd[2]. I 2013 blev det i Folketinget foreslået at fjerne transkønnede fra denne klassificering, men kun Enhedslisten og Liberal Alliance stemte for[3]. Til sammenligning blev homoseksualitet fjernet fra sygdomslisten i 1981[4][5].

Diagnosekoder[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Sex Stub
Denne artikel om sex eller sexologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
LGBT Stub
Denne artikel om LGBT er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.