Tusind og en Nat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arabian Nights Images - Lacy Hussar.JPG
I fortællingerne optræder bl.a. flyvende tæpper.

Tusind og en Nat (arabisk: كتاب ألف ليلة وليلة Kitāb 'alf layla wa-layla; persisk: هزار و یک شب Hezār-o yek šab) er en samling af eventyr af blandet oprindelse, formen i eventyrsamlingen er arabisk, men de fleste af eventyrene findes også i andre versioner i andre eventyrsamlinger.

Eventyrene indgår som led i en samlet historie om en sultan, der har fået for vane at hugge hovedet af sine koner efter bryllupsnatten, men han gifter sig med den snarrådige Scheherazade, der begynder en ny fortælling hver nat, så sultanen må lade hende leve en nat mere for at høre resten af historien.

Eventyrsamlingen er i originalversionen meget erotisk, men er udgivet mange gange i mere puritanske versioner.

De mest kendte af eventyrene er nok Aladdin, Sindbad Søfareren og Ali Baba og De fyrretyve Røvere, skønt den først- og sidstnævnte blot er tilføjelser og har tvivlsomt tekstgrundlag i eventyrsamlingen.

Oversættelser[redigér | redigér wikikode]

Ligesom andre oversættelser, har de danske oversættelser også til en vis grad været et problem, eftersom man enten har udrenset eventyrsamlingen for erotik eller også har man smurt ekstra på og derved fået Tusind og en Nat til at fremstå som et væsentligt erotisk værk – afhængtigt af tidsperioden, hvori everntyrsamlingen blev oversat. Ellen Wulff har dog oversat 5 ud af 6 bind direkte fra arabisk til dansk.[1]

Der er forskellige danske udgaver bl.a. Mogens Boisens og Johannes Østrups.

Den første europæiske oversættelse af eventyrsamlingen blev foretaget af Antoine Galland. Samlingen udkom i tolv bind mellem 1704 og 1717. Af andre udenlandske oversættere kan nævnes Richard Francis Burton.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Kaj Barr, Frede Løkkegaard & Svend Søndergaard, 1001 Nat, Rhodos, folkeuniversitets bibliotek, 1961.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.