Uffe den Spage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Statue af Uffe den Spage i Kolding. Anne Marie Carl-Nielsen har brugt flere modeller for at lave "Uffe". Det forlyder, at Carl Nielsen har stået model til ansigtet, og kroppen er stykket sammen af Frode Moesgaards overkrop og Hell Hansens underkrop - begge kendte idrætsudøvere i 1930erne.

Uffe den Spage eller Uffe hin Spage er navnet på en nordisk, mytologisk kongesøn, blandt andet kendt fra Saxo. Sagnet lyder, at Uffe den Spage, søn af den blinde kong Vermund, med sværdet Skræp vandt sejr i en tvekamp mod en saksisk prins og en kæmpe ved den gamle grænseflod Ejderen og ved sejren vandt Danmarks uafhængighed.

Uffe hin Spage er dog næppe nogen dansk nationalhelt. Oprindelsen er sandsynligvis fra anglerne før deres udvandring til England. Uffe hin Spage kendes derfor også fra engelsk sagndigtning, eksempelvis fra Beowulf-kvadet.

Både danske og angelsaksiske kilder bekræfter, at Offe/Offa/Uffe hin Spage var søn af den danske kong Vermund og efterfulgte sin far som konge af Danmark. Kong Vermund og Uffe hin Spage var konger af Danmark og Angel, hvorfra anglerne senere drog til de britiske øer og grundlagde de angelske kongedømmer (England). De angelske konger i England var efterkommere af den danske konge Uffe hin Spage.

I Kolding er opstillet en statue af Uffe hin Spage lavet af Anne Marie Carl-Nielsen [1] . På Østerbro Stadion i København er statuen Uffe med sværdet Skræp af Aksel Hansen opstillet. I Vennelystparken i Århus står en statue af Uffe Hin Spage lavet af Johannes C. Bjerg i 1948.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi