Saxo Grammaticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Saxo)
Spring til navigation Spring til søgning
Saxo
Højmiddelalder
Saxo Grammaticus.jpg
Den danske historiker Saxo Grammaticus (af Louis Moe)
Personlig information
Pseudonym Saxo Grammaticus
Født ca. 1160
Død efter 1208
Uddannelse og virke
Kendte værker Gesta Danorum
Genre Krøniker

Saxo Grammaticus (ca. 1160 – efter 1208) var en dansk skriver og historiker fra middelalderen. Man ved så godt som intet om hans liv, men der findes et par oplysninger i hans eget værk, Gesta Danorum (Danernes bedrifter). Her nævner han selv, at både hans far og hans farfar havde tjent som krigere under kong Valdemar 1. den Store, og at han kunne ønske sig at tjene Valdemar 2. Sejr, men helst på en mere åndelig måde. Desuden ved vi fra biskop Absalons testamente, at skriveren Saxo fik eftergivet et lån. Endelig nævnes det i den ældre del af Chronica Sialandie, at han var "Saxo, cognomine Longus" (= "Saxo med tilnavnet den Lange"). Derimod er tilnavnet "grammaticus" en benævnelse, der først dukker op i Chronica Jutensis omkring år 1342, hvor også et sammendrag af Gesta Danorum, kaldet Compendium Saxonis, er inkluderet.

Han arbejdede for Absalon, selv om vi ikke kender hans præcise beskæftigelse. Men han må have været skriver. Hans elegante og klassiske latin kunne tyde på, at han har fået sin uddannelse uden for Danmark, måske i en fransk klosterskole.

Gesta Danorum[redigér | redigér wikikode]

Detalje fra titelbladet til Gesta Danorum.
Uddybende Uddybende artikel: Gesta Danorum

Saxos værk var i seksten håndskrevne bind, og det blev trykt i 1514. Ældre forskning gik ud fra, at Saxo byggede sine beskrivelser på sagnstof i de første ni bind. Det gjorde Gesta Danorum til et supplement til Eddadigtningen. Men Saxo videregiver faktiske overleveringer mindst fra det tredje bind. Han er tendentiøs og tilbøjelig til at forklare uforståelige forhold med henvisning til gudernes indgriben.

Inspiration[redigér | redigér wikikode]

William Shakespeare skabte sin tragedie Hamlet ud fra "Amletus" (dansk: Amlet, Amleth eller Amled) i Gesta Danorum. Der er dog tvivl om, at Shakespeare havde læst Saxos beretning om Amlet, eller om han skulle have læst en gendigtning af den.[1]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: