Anglere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Angler)
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Angler (kvæg).
Anglernes stammeområde omkring 100 e. Kr. (blåtonet)

Anglerne (opkaldt ifg. Saxo efter Humbles Søn Angel) er et folkeslag fra Angel i Slesvig-Holsten der ligger mellem Flensborg Fjord i nord og Slesvig fjord Slien i syd. Anglerne synes at have etableret et kongerige kort før vor tidsregnings begyndelse med kongesæde ved landsbyen Bornsten ved Egernførde. Anglernes centrale kultsted synes at have været Torsbjerg Mose ved Sønder Brarup. De har ekspanderet meod vest indtil Vadehavet og grænsen i nord mod Over Jerstal-kredsens autonome småstammer (varinere) blev formentlig markeret af grænsevolden Olgerdiget ved Tinglev i 31 e.v.t.

Anglerne ekspanderede videre mod nord og markerede tilsyneladende den nye nordgrænse med Æ Vold. En del af anglerne udvandrede omkring 200 sammen med varinerne fra det vestlige Mecklenburg til det nuværende Thüringen. De såkaldte engel-landsbyer (Feldengel, Kirchengel, Holzengel og Westerengel) i det nordlige Thüringen minder endnu i dag om anglernes tilstedeværelse i Thüringen. Anglerne nævnes også i den thüringske landskabslov fra omkring 800 (Lex Angliorum et Werinorum hoc est Thuringorum). Anglerne ekspanderede yderligere mod nord og jyderne ekspanderede mod syd indtil varinernes område var helt opslugt.

Mellem 300 og 500 blev anglerne presset mod syd af jyder og/eller danerne indtil de kun havde et lille område syd for Slien tilbage. Dette synes at være baggrunden for udvandringen mellem cirka 200 og 400 til det centrale og nordlige England og East Anglia. Britannien havde indtil da været en romersk provins, men den var blevet opgivet som følge af romernes vanskeligheder med at holde sammen på riget i folkevandringstiden. Anglerne og sakserne blev egentlig tilkaldt som lejesoldater i de konflikter, der udspillede sig mellem de keltiske stammer efter romernes rømning, men de og en gruppe jyder satte sig efterfølgende fast i landet og fortrængte kelterne til Wales og Cornwall. I begyndelsen var der krig mellem anglere og saksere, som ikke kunne udstå synet af den anden. Senere fandt de dog sammen. Denne migration førte til at deres nye hjemland blev opkaldt efter dem, og herfra stammer navnet England. Et af den moderne verdens hovedsprog har altså sit navn fra Angler og Angel.

Befolkningen i nutidens Angel betegnes som angelboerne. De taler enten tysk eller dansk som modersmål.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Per Ethelberg: "Anglerriget storhed og fald" (Skalk 2017 Nr. 3; s. 15-27)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie