Unibank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Unibanks logo
Unibanks tidligere hovedsæde på Christianshavn er tegnet af Henning Larsen
Unibanks emblem, her som rygmærke på en vindjakke

Unibank var en dansk bank, der blev stiftet i 1990 ved fusion mellem Andelsbanken, Sparekassen SDS og Privatbanken. Banken var på det tidspunkt Danmarks næststørste. Unibank blev organiseret som et datterselskab under selskabet Unidanmark A/S. Den første koncernchef i Unidanmark blev Privatbankens hidtidige direktør Steen Rasborg, der også blev formand for direktionen i Unibank.

Unibank havde store tab i de første år af 1990'erne.[1] Tabene skyldes forudgående store lån til byggevirksomheder, der brød sammen under Finanskrisen 1988-1994. I juni 1992 var der rygter om, at Unibank i realiteten var insolvent, og der var store udtræk fra banken. For at skabe ro udstedte Danmarks Nationalbank en garanti for bankens forpligtelser. Efterfølgende blev Steen Rasborg udskiftet som koncernchef med Thorleif Krarup, der blev bragt ind udefra. Der blev iværksat omfattende besparelser, og udlån blev skåret ned.

Unibank indgik i marts 1999 i en fusion med Tryg-Baltica, der var Danmarks største forsikringsselskab og det næststørste i Norge. Tryg-Baltica blev et datterselskab under Unidanmark. Året efter, i marts 2000, fusionerede Unidanmark med MeritaNordbanken, der nogle år tidligere var dannet ved fusion af finske Merita Bank og svenske Nordbanken. Det fusionerede selskab blev derved en fællesnordisk finanskoncern, som fik navnet Nordic Baltic Holding, men som i december 2001[2][3] skiftede navn til det nuværende Nordea. Unibanks aktiviteter blev drevet videre som Nordea Bank Danmark.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Finn Østrup, Danske finanskriser fra 1311 til 2000, Bind III, 2023.
  2. ^ Frederik M. Juel (19. juni 2001). "Unibank skifter navn". Berlingske. Hentet 6. marts 2022.
  3. ^ Peter Møller Christensen (3. december 2001). "Unibank hedder Nordea fra i dag". Dagbladet Børsen. Hentet 6. marts 2022.
DanskSpire
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.