Dagbladet Børsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Børs (flertydig).
Dagbladet Børsen
Generelle informationer
Type Dagblad
Hovedsæde Danmark København, Danmark
Oprindelsesland DanmarkRediger på Wikidata
Grundlagt 1896; 123 år siden (1896)
Ejer(e) JP/Politikens HusRediger på Wikidata
Udgiver Bonnier;JP/Politikens Hus
Redaktør Bjarne Corydon
Format Fysisk avisRediger på Wikidata
Sprog DanskRediger på Wikidata
Andet
Cvr-nummer 76156328Rediger på Wikidata
Websted www.borsen.dk

Dagbladet Børsen, oftest blot Børsen, er et dansk dagblad, der udkommer mandag-fredag som avis, på PC, tablet eller smartphone. Børsen Lørdag og Børsen Søndag er en digital forlængelse af den daglige avis. Dagbladet Børsen har fokus på erhvervs- og finansstof, men dækker også politik, samfundsøkonomi og livsstil. Huset udgiver desuden ledelseshåndbøger, livsstilsmagasinet Pleasure samt businessmagasiner så som Forbes, Ejendomme, Firmabilen og Børsen Top1000. Avisen udkommer pr. 1. halvår 2013 i 59.752 eksemplarer [1]og læses af 159.000.[2]

Børsen er grundlagt i 1896. JP/Politikens Hus erhvervede en ejerandel fra Bonnier på 49,9% af Dagbladet Børsen for 400 millioner kroner i 2017. Dette blev meddelt tirsdag den 24. januar 2017. JP/Politiken opgav samtidig sit forsøg på fusion med Dagbladet Børsen. Bonnier beholdt 50,1% af ejerskabet.

Ansv. chefredaktør og adm. direktør er Anders Krab-Johansen, der pr 1. januar 2018 efterfølges af Bjarne Corydon, (tidligere Finansminister).[3]

Dagbladet Børsens historie[redigér | redigér wikikode]

Bladet grundlægges i 1896 af vekselerer Theodor Green på ugebladsbasis, men bladet udvikler sig dog over en 3-årig periode til et dagblad, der bliver medlemsblad for Grosserer-Societetet. Samtidig etableres et forlag. To unge jurister, Holmer Green og Hendrik Stein, overtager bladet i 1901 og Stein er chefredaktør til sin død i 1944. I 1909 ophører forbindelsen til Grosserer-Societetet, og avisen fortsætter på et borgerligt-liberalt grundlag.

Efter en krise erhverver Bonnier-koncernen i 1969 49% af A/S Forlaget Børsen og med erhvervsjournalisten Erik Rasmussen og advokaten Christian Lillelund ved roret bliver bladet ført videre med følgende programerklæring ”Det nye Børsen er ikke blot en avis, men et uundværligt værktøj for den moderne erhvervsleder – og enhver, der har interesse i den dynamiske udvikling, som sker i erhvervslivet, og som vedkommer hele samfundet”.

I 1985 etableres som et af flere erhvervsmagasiner Børsens Nyhedsmagasin, der i 2002 blev solgt til Det Berlingske Officin.

I slutningen af 1990'erne satsedes hårdt på erhvervsstoffet, hvilket resulterede i stigende oplag og konsolidering af virksomheden. I 1996 solgtes de resterende aktier til Bonnier, og Børsen blev dermed det første danske dagblad med rent udenlandske ejerinteresser. Samme år blev den hidtidige politiske redaktør Leif Beck Fallesen chefredaktør samt administrerende direktør. 1. januar 2011 tiltræder Anders Krab-Johansen som ansv. chefredaktør og adm. direktør på Dagbladet Børsen.

I 2016 ville Bonnier sælge hele Dagbladet Børsen. JP/Politikens Hus A/S tilbød at købe dagbladet i en fusion. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen meddelte gennem Konkurrencerådet, at en fusion var udelukket pga. for dominerende stilling på det danske marked. Tirsdag den 24. januar 2017 meddelte JP/Politikens Hus A/S, at en ejerandel på 49,9% af Dagbladet Børsen ville blive erhvervet for 400 millioner kroner. Bonnier beholdt en kontrollerende aktiepost på 50,1%.

Gazellevirksomheder[redigér | redigér wikikode]

Dagbladet Børsen gennemfører hvert år en undersøgelse af de hurtigst voksende virksomheder i Danmark – gazellevirksomhederne. Børsens definition på en gazelle er kort fortalt: En virksomhed, der i løbet af de seneste fire regnskabsår har haft kontinuerlig vækst i omsætning eller bruttoresultat, og som samlet set har mere end fordoblet omsætningen eller bruttoresultatet i perioden. Kåringen er således et bevis på virksomhedens samlede vækst i årene op til titelåret. Undersøgelsen startede i 1995 og en gazelle er med tiden blevet en del af det danske sprog som et synonym for en virksomhed i vækst.

Chefredaktører[redigér | redigér wikikode]

Læsertal[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte år i 2010'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2017 havde Børsen 123.000 læsere, men i 2018 læste 108.000 personer Dagbladet Børsen.[4]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]