Vauxhall Gardens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Udsigt over Vauxhall Gardens i 1751
Vauxhall Gardens af Thomas Rowlandson (1785). De to kvinder i centrum er Georgiana Cavendich, Grevinde af Devonshire og søsteren Lady Duncannon. Manden der sidder ved bordet er Samuel Johnson med James Boswell til venstre for sig og Oliver Goldsmith til højre. Til højre i billedet er skuespillerinden og forfatteren Mary Darby Robinson, der står ved siden af Prinsen af Wales, den senere George IV.

Vauxhall Gardens (Vauxhall-haverne) var forlystelseshaver, et af de førende mødesteder for offentlig underholdning i London, England fra midten af 1600-tallet til midten af 1800-tallet. De kendtes først som New Spring Gardens, og antages at være åbnet før restaurationen i 1660 og omtalt af Samuel Pepys i 1662. Haverne bestod af adskillige tønder land træer og buske med stier til spadsereture. I begyndelsen var der fri adgang med mulighed for at købe forfriskninger. 1785 blev området til Vauxhall Gardens med entré for at understøtte de mange attraktioner.

Navnet antages at stamme fra godset Falkes Hall, som af kong Johan uden Land 1203 skænkedes til den normanniske ridder Falke (eller Fulke) de Bréauté. Efter andre opgivelser stammer navnet fra vintapperen Vaux’ enke som omkring 1615 ejede Falkes Hall. Det var her den offentlige lysthave blev åbnet, hvor efterhånden alle Londons samfundslag mødtes til fester, baller, koncerter, fyrværkeri og ballonopstigninger.

1822 fik Vauxhall af kong Georg IV ret til betegnelsen "kongelig". Omgangstonen var imidlertid ikke den bedste, og Vauxhall mistede efterhånden sit ry. 1859 lukkedes den, og grundene blev bebygget.

Navnet anvendtes også for mange lignende offentlige forlystelsessteder rundt om i verden, således Tivoli-Vauxhall i Paris, hvor nu St. Lazare-banegården ligger. Herfra tog Georg Carstensen navnet, da han 1843 åbnede Tivoli-Vauxhall i København (Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall). I London minder endnu navne som Vauxhall Station, Vauxhall Park og Vauxhall Bridge om det gamle etablissements eksistens.

Man antager at Holberg allerede under sit ophold i England mellem 1706 og 1708 oplevede friluftskoncerterne i Vauxhall Gardens; i Oxford var han medlem af The musical Club, der gav koncert hver onsdag – og hjemme igen og nogle årtier senere som professor foranstaltede han regelmæssige musikalske sammenkomster i sin bolig, og han har formodentlig været blandt dem der gav stødet til offentlige eller halvoffentlige koncerter i 1730'erne og 40'erne.[1]

Litteratur anvendt af Assingbæk i Salmonsen:
Samuel Pepys: Diary 1825, 1879;
William Makepeace Thackeray: Vanity fair, 1848
William Hone: Every day book 1825, 1827 og Year book 1832

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Note
  1. ^ V.C. Ravn: "Koncerter og musikalske Selskaber i ældre Tid." s. 29 i V.C. Ravn og Angul Hammerich: Festskrift i Anledning af Musikforeningens Halvhundredaarsdag. Udgivet af Musikforeningen 1886 – Nils Schiørring: Musikkens historie i Danmark, bd. I, s. 336 —"Musikeren Holberg"


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.

Koordinater: 51°29′12″N 0°07′19″V / 51.48667°N 0.12194°V / 51.48667; -0.12194

Englands geografiStub
Denne artikel om Englands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi